Pse thahen majat e gjetheve të luleve të cilat mbahen brena?

Edhe me kujdesin më të kujdesshëm, problemet në zhvillimin e bimëve të brendshme nuk mund të shmangen. Të mbjellat e guximshme, të qëndrueshme dhe të pakërkueshme mund të befasojnë pakëndshëm, si dhe ekzotikët e brendshëm. Disa probleme sinjalizojnë nevojën për një korrigjim të vogël të programit të kujdesit, të tjerët tregojnë ndryshime të padukshme në kushtet e paraburgimit, dhe të tjerë kërkojnë masa serioze.

Më shpesh, kur rriten kafshët shtëpiake, ka një devijim të vogël, në shikim të parë, në dekorativitetin e gjethit – shfaqja e këshillave të thata. Le të përpiqemi të kuptojmë pse skajet e gjetheve thahen dhe si të parandalojmë që një problem i vogël të kthehet në punë të mëdha.

Tharja e majave të gjetheve nuk çon gjithmonë në rënien ose vyshkjen e tyre, më shpesh nuk prek 1% të sipërfaqes së fletës. Por pa dyshim ndikon në atraktivitetin e bimës, prish pamjen e saj. Dhe nuk duhet ta injoroni këtë fenomen, edhe nëse duket se është thjesht sezonal (më së shpeshti dimër).

Ndoshta lufta do të kërkojë vetëm një korrigjim të lehtë të kushteve, por nëse jeni i pavëmendshëm dhe humbni arsyen e vërtetë, bima do të vuajë shumë më tepër dhe lufta me problemin do të jetë e gjatë.

Hapi i parë – Diagnostifikimi gjithëpërfshirës

Kur thahen skajet e errëta të gjetheve në një fabrikë, ata zakonisht menjëherë mendojnë për ajër shumë të thatë. Lagështia e pamjaftueshme është me të vërtetë shkaku më i zakonshëm i këtij fenomeni, por larg nga i vetmi. Dhe diagnoza e pasaktë, përjashtimi nga supozimet e një vargu të tërë faktorësh të tjerë të mundshëm mund të kthehet në një katastrofë të madhe.

Në fund të fundit, nëse përpiqeni të rrisni lagështinë e ajrit gjatë mbushjes me ujë të komës tokësore, e cila çoi në kalbjen e rrjedhës, mund të arrini rezultate të kundërta.

Përveç lagështisë së pamjaftueshme, skajet e gjetheve mund të thahen :

 • lotim me ujë me cilësi të dobët, veçanërisht i fortë dhe i pavendosur (skajet e thara në këtë rast – djegie nga kripërat);
 • shkelja e lagështisë së rehatshme të substratit në rezervuar – mbushje me ujë shumë intensiv ose thatësirë ​​e zgjatur;
 • përhapja e dëmtuesve, gjendja e shtypur e bimës së infektuar;
 • ushqimi i pahijshëm – mungesa ose tejkalimi i plehrave;
 • rrezet e drejtpërdrejta të mesditës në bimë ose ndriçimi shumë i ndritshëm për kulturat që preferojnë hijëzimin;
 • kushte shumë të nxehta, temperatura të ngritura të ajrit (sidomos gjatë dimërimit);
 • mbushje e plotë e tokës së lirë me rizomë, e cila është bërë një enë e ngushtë.

Dhe për të diagnostikuar me saktësi shkakun, është e nevojshme që me përgjegjësi t’i qasemi procesit të vlerësimit të gjendjes së bimës, në të cilën është më mirë të lëvizësh nga e kundërta, me metodën e përjashtimit:

 1. Kontrolloni me kujdes bimën, veçanërisht sythat dhe pjesën e poshtme të gjetheve për gjurmë të dëmtuesve dhe shenjave të tjera të rritjes së ndaluar.
 2. Kontrolloni nëse ena është shumë e ngushtë ose rrënjët shfaqen nga vrima e kullimit.
 3. Përcaktoni lagështinë e substratit, shkallën e tharjes midis procedurave. Nëse e keni të vështirë të bëni një vlerësim vetëm “në prekje”, blini tregues të veçantë në një dyqan lulesh që do të tregojë sa e thatë është toka.
 4. Analizoni orarin e ushqimit dhe krahasoni atë me atë të rekomanduar për një fabrikë të caktuar. Në frutat agrume, për shembull, këshilla zakonisht thahet me mungesë hekuri. Dhe në shumicën e kulturave jo-lulëzuese, veshja e sipërme shumë e shpeshtë mund të shkaktojë ndërprerje serioze të zhvillimit, duke përfshirë ato në fazën fillestare që shfaqen në majat e tharjes.
 5. Analizoni cilësinë e ujit. Nëse përdorni ujë të rrjedhshëm çezme, atëherë kjo është arsyeja më e mundshme që gjethet të thahen: përmban papastërti të fluorit dhe klorit, kripëra dhe substanca të tjera të rënda të pakëndshme që çojnë në dëmtimin e karakteristikave të tokës dhe ndryshojnë ekuilibrin e saj.
 6. Përcaktoni lagështinë e ajrit, thatësinë dhe rehatinë e tij për speciet higrofile.

Devijimi në një pikë do të zbulojë arsyen kryesore për tharjen e skajeve të gjetheve, 2 ose më shumë – do të tregojë nevojën për masa gjithëpërfshirëse.

Si të zgjidhni problemin me këshilla të gjetheve të thata?

Masat e përgjithshme të higjienës

Pavarësisht nga rezultatet e vlerësimit të shkakut, para së gjithash, merrni masa të përgjithshme higjienike:

 1. Filloni duke hequr rrezikun e ndotjes së tokës, duke eliminuar depozitimin e kripës: hiqni depozitat e bardha nga sipërfaqja e substratit, zëvendësoni shtresën e tokës sipërfaqësore me një substrat të freskët dhe të pastër.
 2. Sigurohuni që të pastroni gjethet e bimës nga pluhuri, të rregulloni shpirtin e saj dhe të ndiqni “sjelljen” e kafshës suaj.
 3. Provoni të ndryshoni lagështinë duke vendosur pranë tij një enë me ujë ose lagështues.

Këto masa duhet të merren pavarësisht nëse është gjetur shkaku dhe cili ishte ai. Në të vërtetë, edhe nëse bima është e infektuar me dëmtues, lagështia në rritje do të shërbejë si një masë parandaluese.

Por hapat e 2-të dhe të 3-të kanë përjashtimet e tyre:

 • mbushje e dukshme e ujit e substratit, duke çuar në prishjen e fidaneve, gjatë së cilës gjethet mund të pastrohen, por është më mirë të mos rritet lagështia e ajrit derisa toka të thahet;
 • nëse problemi manifestohet në bimë me gjethe pubeshente që nuk mund të pastrohen nga pluhuri me metoda klasike, atëherë është më mirë të refuzoni pastrimin dhe ruajtjen.

Hapi i dytë i rëndësishëm është gjithashtu një hap i përgjithshëm – kujdesi individual. Bimët e brendshme janë të gjitha të ndryshme, dhe gjithashtu kanë nevojë për kujdes jo të njëjtë. Ju nuk mund të shtoni orkide, klorofit dhe kaktus me të njëjtën frekuencë.

Çdo fabrikë duhet të marrë saktësisht atë largim (dhe ato kushte) që janë të nevojshme për të. Kontrolloni strategjinë tuaj të kujdesit dhe sigurohuni që t’i përmbaheni këtij parimi. Nëse jo, rindërtoni programin e kujdesit duke shqyrtuar informacionin për secilën bimë.

Masat e mëtejshme varen drejtpërdrejt nga shkaku i tharjes së skajeve të gjetheve.

Why the Tips of Your Houseplant's Leaves Are Turning Brown | Better Homes & Gardens

Nëse majat e gjetheve thahen për shkak të ajrit të thatë

Problemi me ajrin e thatë mund të zgjidhet me metoda standarde:

 • spërkatje (jo e përshtatshme për lulëzimin e bimëve dhe gjethet pubeshente);
 • instalimi i pajisjeve speciale të lagështimit;
 • instalimi i paletave ose tabaka me guralecë të lagur, myshk, argjilë të zgjeruar, në të cilën ata vendosin një tenxhere me një fabrikë në mënyrë që fundi të mos prekë ujin;
 • vendosja e bimëve në vitrinat e luleve.

Nëse majat e gjetheve thahen për shkak të cilësisë së ujit

Nëse tharja e majave të gjetheve të bimës suaj shkaktoi një cilësi të ujit, menjëherë bëni ndryshime në skemën e zakonshme të ujitjes:

 1. kontrolloni se çfarë uji rekomandohet për të ujitur bimën tuaj (ndoshta ka nevojë për ujë të acidifikuar ose veçanërisht të butë);
 2. refuzoni të përdorni ujë të rrjedhshëm, lëreni të vendoset për të paktën 24 orë (dhe mundësisht disa ditë) në kontejnerë, dhe pastaj kullojeni me kujdes;
 3. zëvendësoni ujin e rubinetit me shi, shkrijeni, zieni.

Nëse majat e gjetheve thahen për shkak të lotimit të pahijshëm

Nëse shkaku i problemit qëndron në regjimin e gabuar të ujitjes dhe shkeljen e lagështisë së rehatshme të substratit, veprimet duhet të jenë të ndryshme:

 1. Mësoni në lidhje me preferencat themelore të bimës (sot për shumicën e llojeve të rekomandimeve, “lotim i dobët ose i bollshëm” ka kohë që është zëvendësuar me udhëzime më të sakta).
 2. Kur mbytja e ujit, e cila tashmë ka çuar në procesin e prishjes dhe shkeljes së përshkueshmërisë së ajrit të tokës, vlerësoni cilësinë e kullimit dhe vrimës së kullimit. Nëse gjithçka është në rregull me ta, lëreni substratin të thahet pothuajse plotësisht para procedurës tjetër dhe shtyni lotimin. Nëse problemi është një vrimë e vogël kullimi, mungesa e kullimit, vazhdoni me një transplantim emergjent të bimëve.
 3. Në rast thatësire të tepruar, bëjeni ujitje më të shpeshtë dhe të bollshme. Por mos e lini ujin të ngecë në paleta, vazhdoni të kryeni çdo ujitje të mëvonshme pasi të jenë tharë disa centimetra të lartë të tokës për bimët që e duan lagështinë dhe shtresa e mesit për kulturat e zakonshme dhe succulents të jetë tharë pjesërisht.
 4. Mendoni për mundësinë e blerjes së tenxhereve me ujitje automatike, e cila do t’ju shpëtojë përgjithmonë nga sherri me një përzgjedhje individuale të frekuencës së procedurave.

Nëse majat e gjetheve thahen për shkak të dëmtuesve

Nëse bima është e infektuar me dëmtues, filloni një luftë gjithëpërfshirëse:

 1. izoloni bimën nga kulturat e tjera të brendshme për të parandaluar përhapjen e dëmtuesve;
 2. lani gjethet me ujë dhe sapun;
 3. rritet lagështia e ajrit;
 4. filloni të përdorni insekticide të veçanta (ju mund të vlerësoni shumëllojshmërinë e barnave të të dy llojeve biologjike dhe përbërjes thjesht kimike në dyqanin më të afërt të luleve ose qendrën e kopshtit);
 5. kur transplantoni një fabrikë, trajtoni dhe dezinfektoni plotësisht enën;
 6. forcimi i masave parandaluese për pjesën tjetër të bimëve në mbledhje.

Nëse majat e gjetheve thahen për shkak të shkeljes së kushteve të ndalimit

Nëse shkaqet e tharjes së skajeve të gjetheve ishin shqetësime në ndriçim, temperaturë dhe kushte ushqimi, atëherë kushtet duhet të kthehen në komode për një lloj të veçantë dhe shumëllojshmëri të bimëve.

Nëse ka shenja të qarta se bima është e ngushtë në kapacitetin e saj, kryeni një transplantim urgjence. Shtë kryer, nëse teprica e ushqyesve nuk mund të korrigjohet me një reduktim të thjeshtë të ushqyerjes.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *