Kultivimi i Specave Në Fushë Të Hapur Dhe Serë

Një nga të lashtat më të zakonshme që pothuajse çdo banor gjatë verës kultivon është speci. Dhe ka disa arsye për kultivimin e tij:

 1. Së pari, kjo perime e shijshme dhe e shëndetshme është universale. Mund të pritet në sallata të freskëta, apo edhe të gatuara solo si një pjatë e veçantë.
 2. Së dyti, speci është i lehtë dhe i thjeshtë për tu rritur, nëse i dini disa parime themelore se si ta bëni atë siç duhet.

Në mënyrë që kultura të ndihet rehat, duhet të shikoni pak në histori. Kjo do të ndihmojë për të zbuluar se cilat kushte janë të nevojshme për frytëzimin e mirë, si në terren të hapur ashtu edhe në serë.

Speci i ëmbël atdhetar – Amerika e Jugut. Kjo do të thotë që kjo bimë është më e përshtatshme për afërsisht të njëjtën klimë: të ngrohtë dhe jo të thatë.

Nëse serra është akoma e freskët, ia vlen të instaloni një ngrohës. Dhe hiqni lagështinë e tepërt duke ajruar.

Toka e hapur e kënaq bimën me ngrohtësi, por ujitja është e nevojshme për rritje të mirë. Këto janë rregullat themelore. Por ka hollësi të kujdesit për specat që duhet të dijë çdo banor i verës.

Si të rritet një kulture e mirë e specit në terren të hapur?

Një kultivimi i  mirë i specit nuk është aksident. Kërkohen përpjekje me njohuri. Kështu, për shembull, shkalla e pjekjes së frutave dhe tiparet e kujdesit për të do të varen nga zgjedhja e shumëllojshmërisë. Koha e mbjelljes së farave dhe koha e mbjelljes së një bime të re në tokë do të varen nga shumëllojshmëria.

Ne e ndajmë të gjithë procesin e rritjes së specit në disa faza:

 1. Përgatitja e tokës dhe farës.
 2. Rritja e farave të specit nga farat.
 3. Kujdesi për bimët.
 4. Sëmundjet dhe dëmtuesit.

Seeds of Capsicum annuum - Pepper. Familiar sight from chopping boards everywhere. Orange/brown shade. Part of Solanaceae fa… | Edible plants, Capsicum annuum, Food

Faza e parë

E gjitha fillon me përgatitjen e farës. Çfarë përfshihet këtu? Ekzistojnë disa teknologji të trajtimit të farës.

 • Njëra prej tyre është të futni farat në ujë të nxehtë për 4-6 orë (temperatura e ujit nga 40 gradë dhe më lart). Pas kësaj, farat për 2 ditë vendosen në një leckë të lagur në një dhomë të ndezur.
 • Një mënyrë tjetër është veshja e farës në një zgjidhje të dobët të permanganat kaliumit për 15-20 minuta. Pastaj ato duhet të lahen dhe të vendosen në një zgjidhje të stimuluesit të rritjes për 12 orë. Pas kësaj, farat lahen dhe vendosen për disa ditë në një leckë të lagur.
 • Përgatitja e tokës. Nëse toka  është e gatshme për mbjelljen e farave. Për mbjelljen e fidanëve pas zhytjes dhe për rritjen e specit në fushë të hapur, duhet të kujdeseni që toka të jetë e lehtë, dhe e plehëruar mirë. Për ta bërë këtë, humus dhe rërë shtohen në tokë, në një raport prej 2 me 1.
 • Përgatitja e tokës përfshin zgjedhjen e vendit. Duhet të jetë një vend i ndritshëm, i mbrojtur. Këshillohet që të plehërohet toka me superfosfat (40-50 g) që nga vjeshta, plehu i kalbur (rreth 10 kg) dhe hiri i drurit (deri në 100 g). Këto shifra janë për 1 m² tokë.

Faza e dytë

Bonnie Plants 19.3-oz in Pot Peppers Yellow Bell Plant in the Vegetable Plants department at Lowes.com

Duke marrë parasysh faktin se farat e specit mbijnë për një kohë të gjatë, brenda dy javësh, ato duhet të mbillen paraprakisht në një enë në mënyrë që të rriten së pari fidanë.

Datat e përafërt kur është më mirë ta bëni këtë janë fundi i janarit, fillimi i shkurtit, në varësi të shumëllojshmërisë dhe ku do të mbillen bimët e reja: në tokë të hapur ose të mbyllur.

Fazat e mbjelljes:

 • toka është para-trajtuar me një zgjidhje të dobët të permanganat kalium;
 • kutia duhet të jetë në fund me vrima;
 • distanca midis farave 2 cm;
 • pas zbarkimit, mbuloni kutinë me petë ose xhami, hiqeni në një vend të errët dhe të ngrohtë;
 • kutia vendoset me ardhjen e fidaneve të parë;
 • ujitet vetëm kur toka thahet;
 • derdhni pak ujë të ngrohtë;
 • zhyten me ardhjen e dy gjetheve të vërteta.

Faza e tretë

Kalojnë rreth 100 ditë, dhe fidanët janë gati për t’u zhvendosur në vendbanimin e tyre të përhershëm. Mesi ose fundi i majit është i shkëlqyeshëm për këtë. Toka më pas nxehet mirë dhe bima është më pak e sëmurë. Nëse klima për speca nga nxehtësia nuk është plotësisht e përshtatshme, ky problem lehtë mund të zgjidhet duke ndërtuar shtretër të gjatë për bimën.

Këtu janë disa këshilla për kujdesin e specit:

 1. Gjatë rritjes dhe zhvillimit të bimës (sezoni i rritjes), specat duhet të ushqehen 3-4 herë. Ju mund ta bëni këtë ose me mjete të përgatitura posaçërisht të shitura, ose ta përgatisni vetë plehun.
  • Herën e parë  fidanët plehërohen 10-14 ditë pas mbjelljes në tokë të hapur. Për 10-12 litra ujë merret 1 litër pleh organik.
  • Plehërimi i dytë para periudhës së lulëzimit. Humate kaliumi hollohet me 10 litra ujë, shtohen 2 lugë gjelle. superfosfat i dyfishtë (ai mund të jetë i shtypur para).
  • Për herë të tretë, speci ushqehet me hirit të drurit ose superfosfat (është e mundur edhe me plehëra kompleks). Një gotë hirit (ose 2 lugë superfosfate) është e mbushur me ujë dhe insistohet në diell për 2 ditë. Kjo salcë e lartë kryhet dy javë pas plehut të fundit të bimëve.
   Plehër universal i shkëlqyeshëm i hithrës. Pritini hithrat, vendosini në një kovë dhe derdhni 1 deri në 10 me një normë ujë të ngrohtë. Lerëne të qëndroi 2 ose 3 ditë dhe plehu është gati.
 2. Ujitja. Kjo bimë e do lagështinë, por jo ujërat. Prandaj, ia vlen të ujitet speci vetëm nëse toka është tharë. Uji duhet të jetë i ngrohtë!
 3. Mihja. Tokë e lehtë, me gëzof është një parakusht për rritjen e mirë të specit. Për ta bërë këtë, toka duhet të mihet rregullisht.
 4. Mbështetija. Jo vetëm klasat e larta të specit kanë nevojë për mbështetje, por edhe ato që kultivojnë kopshtarët në një kopësht të vogel. Për ta bërë këtë, në mënyrë që të mos dëmtohen rrënjët e bimës, edhe kur mbjellin fidanë, një mbështetje vendoset pranë bimëve.

Këshilla për rritje të specave në serrë

Shumë njerëz preferojnë të kultivojn speca në një serë. Por këtu ka disa pika që duhet të dini, dhe përgatituni për to. Për shembull:

 • Në mënyrë që kultivimi i specit në serë të sjellë vetëm rezultate pozitive, duhet të konsideroni me kujdes zgjedhjen e shumëllojshmërisë. Jo çdo varietet i specit mund të bëjë pa pllenim pa insekte. Por në këtë rast, mund të provoni pllenim artificial, duke përdorur një furçë të zakonshme të butë.
 • Zakonisht toka në serra është varfëruar nga përdorimi më i shpeshtë. Pra, duhet të kujdeseni për plehrat e tij ose të zëvendësoni shtresën e sipërme (20-25 cm) të tokës.
 • Pesticidet dhe plehrat përdoren më së miri ato që janë të përshtatshme për serat. Më shpesh, në paketimin e tyre ka një shenjë të veçantë.
 • Për të kontrolluar dëmtuesit që gjejnë kushte të përshtatshme për veten e tyre në serë, ju duhet të spërkatni specin Fitosporin një herë në muaj.
 • Nëse speci mbillet në një serë në pranverë ose vjeshtë, atëherë është më mirë të ngrohni paraprakisht ajrin në të.
 • E domosdoshme është të ventiloni serën për të shmangur temperaturat shumë të larta dhe lagështinë e lartë (pothuajse 100 përqind).

Pasi të keni mësuar se si të rritni siç duhet specat në një serë dhe pasi të keni ndërmarrë veprimet e nevojshme, mund të siguroheni që bimët të jenë të shëndetshme dhe të korrat të jenë të larta.

Fidanët për serra dhe për tokë të hapur rriten sipas të njëjtave parime. Pikat kryesore për këtë janë tre pika: tenxhere me bimë duhet të mbahen të ngrohta; sigurohuni që toka të mos thahet dhe nuk është shumë e lagësht; toka duhet të jetë e harlisur dhe e lehtë. Tokës së lirshme i jep rërë, humus, lëndë organike e pazbardhur.

Transplantimi i fidanëve në serë mund të fillojë më herët sesa në tokë të hapur. Në të njëjtën kohë, banorët me përvojë të verës këshillohen ta bëjnë këtë me kujdes në mënyrë që rrënjët e shkurret e reja të jenë zhytur plotësisht në fosat e mbjelljes pa u përkulur ose pa kthesë.

Ka pak rregulla për rritjen e specit në tokë të hapur, ato janë lehtësisht të zbatueshme. Nëse i ndiqni ato, mund të merrni një kulturë të shkëlqyeshme.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *