Mjalti më i shtrenjët në botë ka koston sa një makinë e vogël (VIDEO)

Me 5,000 euro (6,800 dollarë amerikanë) për kilogram, mjalti ‘Elvish’ nga Turqia është më i shtrenjti në botë. Mjalti special është nxjerrë nga një shpellë e thellë 1,800 metra në luginën Saricayir të qytetit Artvin, Turqia verilindore.

Sipas Gunay Gunduz, një bletar lokal, mjalti elvish është kaq i shtrenjtë sepse prodhohet natyrshëm. Shpella e pasur me minerale rrit cilësinë e mjaltit, duke shtuar vlerën e saj.

Gunduz, familja e të cilit ka qenë në bletari për tre breza, së pari vuri re disa bletë që hynin në shpellë në vitin 2009. Kjo ishte kur ai kuptoi se mund të përmbajë mjaltë.

“Me ndihmën e alpinistëve profesionistë, hymë në zorrët e thella të shpellës dhe gjetëm 18 kilogramë mjaltë të suvatuar në muret e saj sferike,” tha ai.

Më vonë u analizua në një laborator francez, duke konfirmuar se ishte mjaltë shtatë vjeç, me cilësi të lartë, i pasur me minerale.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *