Diarrea (jashtqitja) e viçave, çfarë e shkakton dhe si të menaxhohet? – Bujqësia Moderne

Çfarë është spastrimi (diarreja) e viçave, dhe çfarë e shkakton atë?

Spastrimi është një term për diarrenë; një term tjetër që mund të zbatohet në këtë sëmundje është “enteriti”, që do të thotë inflamacion i traktit të zorrëve. Ndërsa bagëtitë e çdo moshe mund të zhvillojnë diarre, shumica e rasteve të spastrimit të viçave ndodhin nën moshën një muaj, me shumicën e rasteve që ndodhin afërsisht nga 3 deri në 16 ditë të fillimit të jetës.

Ekzistojnë një sërë shkaqesh të spastrimit të viçave. Shumica e këtyre janë agjentë infektivë.

 • Viruset: Shembujt përfshijnë rotavirusët dhe koronavirusët, virusi i diarresë së gjedhit (BVD)?
 • Parazitë të tillë si Cryptosporidium dhe Koksidia
 • Bakteret: Disa lloje të Escherichia coli, Salmonella dhe Clostridium perfringens

Spastrimi shpesh shkaktohet nga më shumë se një nga këta agjentë infektivë që veprojnë së bashku.

 

Mbipopullimi është një faktor kryesor kontribues në spastrimet e viçave. Mbipopullimi bën që numri i këtyre agjentëve infektivë në mjedis të rritet në mënyrë dramatike.

 • Disa artikuj dietetikë mund të rezultojnë në diarre. Këto përfshijnë konsumimin e tepërt të qumështit nga nëna (viçi gllabëron më shumë sesa që mund ta tretë), gëlltitja e objekteve të huaja siç janë papastërtitë dhe rëra, dhe nga njerëzit që i ushqejnë me gjëra që viçat nuk mund t’i tretin, të tilla si melasa ose sheqeri i tryezës (saharoza).

Si e dëmtojnë spastrimet viçin?

Dëmi kryesor nga spastrimet është humbja e ujit dhe elektroliteve (kripërave të trupit) në diarre. Kjo humbje e ujit dhe kripërave krijon dehidrim dhe ndryshim të ekuilibrit acido-bazik të lëngjeve trupore. Inflamacioni i rreshtimit të zorrëve dëmton aftësinë e viçit për të tretur lëndët ushqyese, duke krijuar humbje peshe dhe potencial për hipoglikemi (sheqer të ulët në gjak). Nëse nuk trajtohen, këto ndryshime mund të jenë mjaft të rënda duke rezultuar me ngordhje. Për më tepër, disa baktere (shtame të caktuara të Salmonella dhe Clostridium perfringens) mund të lëshojnë toksina që shkaktojnë dëmtime të shumë organeve vitale të viçit.

Si infektohen viçat e vegjël me agjentët infektivë që shkaktojnë spastrime?

Kërkimet kanë treguar se një pjesë e konsiderueshme e bagëtive të rritura normale, me pamje të shëndetshme mund të përhapin shumë agjentë infektivë që shkaktojnë spastrimet e viçave; agjentët kryesisht përhapen me fekale. Kjo përhapje është veçanërisht e zakonshme për rotavirusin, koronavirusin dhe kriptosporidiumin.

Në një studim, shpërndarja e këtyre dy viruseve në jashtëqitjet nga lopët shtatzënë me pamje normale te viçat e shëndetshëm, u gjet që të rritet ndërsa lopët shtatzëna po i afroheshin datës së pjelljes.

Shpërndarja ishte më e rëndë nga mëshqerrat, dhe kishte tendencë të rritet pas një moti të ftohtë. Për më tepër, viçat e moshuar të shëndetshëm mund të infektohen nga këta agjentë, të mbeten ndryshe të shëndetshëm dhe të hedhin një numër të madh të këtyre agjentëve në mjedis, duke kontribuar kështu në akumulimin e këtyre agjentëve në numër mjaft të lartë në një fermë që pason infektimi i një viçi.

Nëse disa nga këta agjentë infektivë zakonisht shpërndahen nga lopët e shëndetshme, pse ndodh që infektimet e spastrimeve mund të ndodhin në një fermë por jo në një tjetër, dhe ndryshojnë në shfaqje nga viti në vit në të njëjtën fermë?

Kjo ndryshueshmëri në shkallën e shfaqjes së spastrimeve nga ferma në fermë dhe nga viti në vit ka të ngjarë të pasqyrojë faktin që shkalla e ndodhjes është e ndikuar nga shumë faktorë të ndryshëm, duke përfshirë:

 • Përbërja gjenetike e tufës. Kjo është gjithmonë e vështirë për të vlerësuar dhe verifikuar, por racat dhe linjat e caktuara duket se kanë të sapolindur “më të fuqishëm” se të tjerët.
 • Statusi ushqyes i tufës së lopëve: Proteinat, energjia, kequshqyerja, dhe mikroelementeve (minerale dhe vitamina) gjatë gjysmës së fundit të shtatzënisë mund të kenë ndikim të rëndësishëm në shëndetin e viçit.
 • Mosha e tufës së lopëve. Viçat e lindur nga mëshqerrat janë në rrezik ndjeshëm më të lartë të shfaqjes së pastrimeve sesa viçat e lindur nga lopët.
 • Shkalla e stokimit: Në thelb, ky është numri i bagëtive për njësi të sipërfaqes në fermë. Rreziku i spastrimit rritet me norma më të larta të stokimit (mbipopullimit).
 • Kohëzgjatja e kohës në një kullotë: Në përgjithësi, sa më gjatë që bagëtia të mbahet në një kullotë, aq më shumë do të ndodhë ndotja fekale e tokës. Kjo përkthehet në më shumë agjentë spastrues që janë të pranishëm në atë kullotë për të infektuar viçat.
 • Moti: Moti i ftohtë, i lagësht dhe me erë do të bëjë që bagëtitë të mblidhen së bashku. Ndërsa sasia e ndotjes fekale rritet në këto zona, do të rritet edhe sasia e agjentëve të spastrimit. Kushtet e lagështa favorizojnë mbijetesën e këtyre agjentëve në mjedis. Mos harroni, kur lopët shtrihen, gjithçka që është në tokë do të kontaktojnë me gjidhënjen e tyre – dhe për këtë arsye do të merret nga viçi kur ushqehet me gji. Moti i ftohtë gjithashtu rrit shkallën e shpërndarjes së agjentëve të caktuar nga lopët.
 • Statusi i imunizimit të tufës së lopës: Kjo ndikon në disponueshmërinë e antitrupave në kulloshtër (qumështi i parë) që mund të ndihmojnë në mbrojtjen e viçit nga disa agjentë që shkaktojnë spastrime.
 • Numri i viçave që preken nga spastrimet. Pasi të infektohen, viçat mund të prodhojnë miliona, madje edhe miliarda, nga këta agjentë infektivë çdo ditë. Kjo mund të bëjë që numri i viçave të prekur në një fermë të rritet me një shpejtësi të madhe.
 • Agjentët infektivë të përfshirë dhe llojet e ndryshme që mund të ekzistojnë për një agjent të caktuar, mund të ndryshojnë me kalimin e kohës dhe midis fermave.

Prandaj, për shkak se kaq shumë faktorë mund të bashkohen për të ndikuar në shkallën e shfaqjes së spastrimeve, mund të ketë ndryshime të jashtëzakonshme në shkallën e shfaqjes së spastrimeve nga njëra fermë në tjetrën dhe nga një vit në tjetrin.

Cilat janë shenjat e zakonshme të spastrimit?

 • Jashtëqitje të holluar me ujë që mund të kenë ngjyrë kafe, jeshile, të verdhë ose gri. Ndonjëherë, feces me gjak dhe mukus mund të jenë të dukshme në jashtëqitje. Jashtëqitjet me ngjyrë ndryshku ose shumë të përgjakshme shpesh shoqërohen me infeksion me Salmonelë, koksidia ose Clostridium perfringens.
 • Viçat shpesh janë të dobët dhe të dëshpëruar, dhe mund të humbasin dëshirën e tyre për të thithur.
 • Viçat zhvillojnë një pamje me sy të zymtë si rezultat i dehidrimit. Shkallët kockore të ijeve, shpatullave dhe brinjëve të tyre mund të bëhen më të dukshme ndërsa viçat dehidrohen dhe djegin furnizimet e yndyrës në trup.
 • Viçat mund të lëkunden ose të ndikoj si ata ecin; kjo shpesh reflekton dobësi, përqendrime të ulëta të sheqerit në gjak dhe / ose ndryshim të ekuilibrit acid-bazë të lëngjeve të tyre trupore.
 • Viçat mund të bëhen shumë të dobët për të qëndruar në këmbë. Vdekja zakonisht ndodh brenda një dite nëse trajtimi nuk fillon.
 • Në varësi të shkakut (ave) dhe ashpërsisë së infeksionit, një rast pastrimi në një viç mund të zgjasë 1-2 ditë ose deri në 2 javë.

Si mund të trajtohen spastrimet?

 • Është e rëndësishme të theksohet se disa agjentë infektivë që i bëjnë viçat të sëmurë gjithashtu mund t’i bëjnë njerëzit të sëmurë. Njerëzit që punojnë me viça të sëmurë duhet të lajnë duart para dhe pas trajtimit të viçave, ushqimit të tyre ose shtratit të tyre. Në mënyrë ideale, njerëzit që punojnë me këta viça duhet të veshin çizme të jashtme të papërshkueshme nga uji që mund të pastrohen me ujë dhe sapun dhe të dezinfektohen me pas përdorimit. Njerëzit që punojnë me viça të sëmurë duhet të veshin kominoshe ose një set të veçantë të rrobave të punës dhe t’i ndërrojnë ato përpara se të trajtojnë viça të tjerë ose të kthehen në zyrën e fermës ose shtëpi. Njerëzit me çrregullime të sistemit imunitar, gratë shtatzëna dhe individë shumë të moshuar ose shumë të rinj nuk duhet të vijnë në kontakt me viçat e sëmurë, shtratin e tyre, enët e ushqimit ose veshjen e individëve që kanë trajtuar këto viça. Është e rëndësishme të ushqeheni dhe të kryeni punët e përditshme për viçat e shëndetshëm para se të mjekoni viçat e sëmurë me spastrime. Në rastin ideal, personi që trajton viçat e sëmurë nuk duhet të punojë me viça të shëndetshëm,
 • Kur është e mundur, viçat spastrues duhet të izolohen nga viçat e shëndetshëm dhe nga lopët shtatzëna.
 • Përparësia më e lartë në trajtimin e spastrimeve është hidratimi i viçit me ujë dhe elektrolite që ka humbur në spastrime – kjo quhet terapi me lëngje. Kjo korrigjon dehidratimin, rikthen ekuilibrin normal acid-bazë dhe zëvendëson kripërat në lëngjet trupore të viçit.

Janë dy metoda kryesore për sigurimin e ujit dhe elektroliteve:

1) Me aplikim oral- Ky opsion është më i përshtatshmi për pastrimin e viçave që janë akoma në gjendje të qëndrojnë dhe që janë mjaft vigjilentë për të ndjekur nënat e tyre dhe për t’u larguar kur ju afrohen. Meqenëse shumica e viçave nuk do të pranojnë të ushqehen nga një shishe, uji dhe elektrolitet u jepen më shpesh nga një ushqyes i “ezofagut”. Mësoni se si të përdorni siç duhet një ushqyes ezofagal. Pluhurat e elektroliteve që janë përgatitur nga prodhuesit e farmaceutikës veterinare janë të ekuilibruar me kujdes për të siguruar përmasat e sakta të kripërave në lidhje me ujin për përfitim optimal të viçit; këto rekomandohen mbi recetat e përgatitura në shtëpi. Ekzistojnë shumë produkte të ndryshme, por në përgjithësi, produktet më efektive përmbajnë kripëra, dekstrozë (për të përmirësuar përqendrimin e sheqerit në gjak), ose bikarbonat ose acetat për të rivendosur ekuilibrin acid-bazë. Konsultohuni me veterinerin tuaj për të gjetur një produkt të përshtatshëm dhe një vëllim të synuar për të administruar për viçin mesatar në fermën tuaj.

GJITHMON përgatitni këto solucione elektrolitike duke shtuar sasinë e rekomanduar të pluhurit në sasinë e rekomanduar të ujit të pastër siç ceket në etiketën e produktit.

Shtimi i më shumë ose më pak pluhur nga sa përshkruhet mund të shkaktojë probleme shtesë shëndetësore për viçin. Përzierja e elektroliteve me qumësht ose solucione të ndryshme nga uji i pastër nuk rekomandohet.

Në varësi të madhësisë së viçit dhe ashpërsisë së spastrimeve, 2 deri në 8 litra elektrolite mund të duhet të jepen çdo ditë. Në mënyrë tipike, vëllimi i përgjithshëm i lëngjeve ndahet në dy ose më shumë ushqime në ditë. Si rregull i përafërt, pjesa më e madhe e viçave me madhësi mesatare do të kërkojë afërsisht 4 litra lëngje orale në ditë derisa të pastrohet spastrimi.

2) Me aplikim intravenoz- Kjo rrugë e aplikimit të lëngjeve zakonisht është e rezervuar për ata viça që janë shumë të dobët për të qëndruar ose shumë letargjike për të thithur. Lëngjet aplikohen në mënyrë tipike përmes një kateteri të vendosur në venën e qafës. Megjithëse një personel me përvojë mund të vendosë një kateter në venën e viçit, kjo kryhet më shpesh nga një teknik veteriner ose veterinar. Lëngjet që përdoren për administrim intravenoz pastrohen dhe ekuilibrohen me kujdes me ekuilibrin e duhur të kripërave dhe dekstrozës (për sheqerin në gjak). Vëllimi që do të jepet varet nga madhësia e viçit dhe ashpërsia e spastrimeve.

 • Mbështetja ushqyese dhe termike: Një viç me spastrime të rënda mund të mos dëshirojë të ushqejë shumë gjatë një ose dy ditëve të para të sëmundjes. Shumica e viçave do të rimarrin oreksin e tyre me terapinë e duhur të lëngjeve, siç përshkruhet më sipër. Sidoqoftë, meqenëse spastrimet mund të zgjasin disa ditë, viçat e vegjël që nuk arrijnë të ushqehen me qumësht për atë kohëzgjatje kohore rrezikojnë të vdesin nga uria. Konsultohuni me veterinerin tuaj për të krijuar një regjim ushqimi për pastrimin e viçave. Mbështetja termike nënkupton sigurimin e shtratit të thellë, strehimin nga era, shiu dhe dëbora, madje edhe batanije për viçin, në mënyrë që ai të mos përjetojë stres të tepërt të ftohtë mbi sëmundjen e tij ekzistuese.
 • Mbrojtësit e zorrëve, të tilla si Kaopectate® ose Pepto-Bismol®, mund të sigurojnë një farë niveli të lehtësimit nga të përzierat, si te njerëzit. Në mënyrë të ngjashme, viçat me ethe ose shenja të shqetësimit të barkut mund të përfitojnë nga ilaçe anti-inflamatore jo-steroide; megjithatë, shumë prej tyre kanë efekte anësore, dhe është e rëndësishme që ju të diskutoni mbi zgjedhjen dhe dozimin e ilaçeve me veterinerin tuaj.
 • Disa veterinerë mbështesin administrimin e kulturave bakteriale të gjalla, të dobishme, të quajtura “probiotikë”. Këto mund të variojnë nga kulturat e përgatitura komerciale për prodhimin e kosit.
 • Nga ana tjetër, antibiotikët mund të përdoren për të trajtuar spastrimet e shkaktuara nga agjentë të caktuar, ose për të trajtuar ose parandaluar zhvillimin e infeksioneve të mbivendosura, të tilla si pneumonia bakteriale, në viçin e sëmurë. Konsultohuni me veterinerin tuaj për të përcaktuar kriteret që ai ose ajo mendon se duhet të zbatohen kur merrni parasysh administrimin e antibiotikëve për spastrimin e viçave,

Si mund të parandalohen spastrimet e viçave?

Për shkak se shumë prej agjentëve infektivë që shkaktojnë spastrimin e viçave shpërndahen nga lopët dhe viçat e shëndetshëm, nuk konsiderohet praktike të presësh që të parandalosh që spastrimet të ndodhin ndonjëherë në një fermë.

Përkundrazi, një synim duhet të jetë që jo më shumë se 2-3% e viçave të lindur çdo vit të zhvillojnë spastrime.

 • Mirëmbani një zonë të pastër pjelljesh. Mos lejoni pjelljen në vende ku lopët janë mbajtur në numër të madh për periudha të gjata kohore.

Ndani viçat sipas moshës për të parandaluar kalimin e agjentëve infektivë nga viçat e shëndetshëm, të moshuar tek të porsalindurit.

Parimet shtesë parandaluese përfshijnë:

Sigurohuni që të gjithë viçat e porsalindur të marrin kulloshtër. Nëse lindja ishte e vështirë, nëna mund të jetë e lodhur dhe me dhimbje, dhe viçi gjithashtu mund të jetë i dobët; kjo mund të rezultojë në një dështim të viçit për të konsumuar kulloshtrën. Në raste të tilla, është e kujdesshme të mjelësh kulloshtrën nga nëna e viçit dhe ta ushqesh atë  viçë përmes një ushqyesi të ezofagut. Sa kulloshtër duhet të marrë një viç? Viçi duhet të ushqejë ose t’i jepet 2 litra kulloshtër gjatë 2-4 orëve të para pas lindjes, me një ushqim të përsëritur të të njëjtit vëllim të dhënë 4-6 orë më vonë. Shpesh është një plan i mirë për të marrë kulloshtër të freskëta nga një qumështore lokale dhe për ta ngrirë atë në raste kur nëna nuk ka kulloshtër për viçin e saj. Ngjyra e kulloshtrës nga lopët qumështore është zakonisht më e holluar se ajo e marrë nga lopët që sapo kanë lindur, kështu që vëllimet e lartpërmendura duhet të rriten me afërsisht 50% për të kompensuar.

 • Përdorni ekzaminimet e shtatzënisë për të renditur lopët në grupe të hershme dhe të pjelljes së vonë. Lopët që duhet të pjellin në fund të vitit mund të mbahen në tokë tjetër nga ajo që përdoret për pjellje dhe të zhvendosen në kullotat e pjelljeve ndërsa afrohen në datën e tyre të lindjes.
 • Nëse i mbani mëshqerrat tuaja në një zonë të veçantë për të monitoruar ato për problemet e pjelljes, sigurohuni që 1) të përdorni sa më shumë një sipërfaqe të jetë e mundur, për të kufizuar ndotjen me pleh, dhe 2) sapo të kanë lindur, viçat dhe nënat e tyre duhet të hiqen nga ajo zonë sa më shpejtë!
 • Mbani proteina, energji dhe mikroelemente adekuate të ushqimit gjatë shtatzënisë.

Duke pasur një specialist veteriner, vlerësoni rezultatin e gjendjes trupore të lopëve tuaja shtatzëna dhe mëshqerrave në gjysmën e periudhës së shtatzënisë mund të ndihmojë në zbulimin dhe korrigjimin e gjendjes së hollë të trupit, e cila shpesh reflekton ushqim joadekuat, ngarkesa të mëdha të parazitëve të brendshëm ose të dyja.

 • Kur është e mundur, rrotulloni vendet e ushqimit dhe shtratit në kullotën e pjelljes për të parandaluar akumulimin e plehut organik në këto zona. Nëse rrotullimi i këtyre vendeve nuk është i mundur, tërhiqni kullotat për të nxitur shpërndarjen dhe tharjen e plehut organik. Hiqni shtratin e ndotur nga zonat e mbrojtura rregullisht dhe zëvendësoni me shtrat të pastër. Strehëzat e viçave që janë shumë të ndotura nga plehu mund të jenë një burim kryesor i infeksionit.
 • Kur është e mundur, izoloni viçat spastrues dhe nënat e tyre nga pjesa e mbetur e tufës.
 • Imunizimi i tufës së lopëve kundër patogjenëve që shkaktojnë spastrime mund të ndihmojë në rritjen e imunitetit të viçit ndaj këtyre agjentëve. Antitrupat e gjeneruar nga këto vaksina i kalojnë viçit në kulloshtër. Është e rëndësishme të theksohet se vetëm vaksinimi nuk ka gjasa të parandalojë spastrimet e viçave. Bëni veterinerin tuaj të zhvillojë një program vjetor të vaksinimit për tufën e lopëve.

Parandalimi optimal i spastrimeve të viçave kërkon integrimin e përzgjedhjes së racave imune, menaxhimit të kullotave, ushqimit, imunizimit dhe praktikave themelore të bujqësisë.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *