Si ta përdorni qepën për shëndetin e trurit dhe sistemin nervor

Qepët janë një perime shumë e rëndësishme për shëndetin e organizmit. Ato janë të pasura me fibër, kalium, kalçium por edhe shumë vitamina të rëndësishme për shëndetin nervor.

Në këtë artikull, do të mësoni për vlerat e vitaminave dhe mineraleve që gjenden tek qepa për sistemin nervor dhe nervat.

Vitamina C për sistemin nervor – Vitamina C që gjendet tek qepa ndihmon në funksionin e nervave. Kjo vitaminë aktivizon enzimat që nxisin prodhimin e norefiniprinës, një substancë e dobishme për komunikimin ndërqelizor.

Kjo substancë mban nën kontroll orën e brendshme, funksionet e trurit dhe vëmendjen. Një filxhan çaji me qepë të prera përmban 11.8 miligramë vitaminë C.

Vitamina B6 për shëndetin nervor – Konsumi i qepës ndihmon në marrjen e sasive të domosdoshme të vitaminës B-6 e cila përdoret për metabolizimin e glukozës që është burimi kryesor i energjisë për qelizat nervore.

Ajo gjithashtu ndihmon në prodhimin e serotoninës dhe dopaminës, dy substanca të përfshira fort në komunikimin nervor dhe në shëndetin mendor. Mungesa e kësaj vitamine shkakton probleme nervore, shqetësime emocionale, depresion dhe konfuzion.

Një filxhan çaji me qepë të prera përmban 192 mikrogramë vitaminë B-6 ose 15 përqind të dozës së rekomanduar ditore të kësaj vitamine.

Mangani dhe shëndeti mendor – Mangani te qepët është shumë i mirë për nervat, kujtesën, sistemin nervor dhe trurin në përgjithësi. Konsumi i një filxhan çaji me qepë rrit nivelet e manganit me 206 mikrogramë ose 11 përqind të dozës ditore për gratë dhe 9 përqind për meshkujt.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *