Përfitimet dhe të metat nga bora në kopsht- bujqesiamoderne.com

Nuk ka dyshim se bora mund të jetë e bukur dhe të ofrojë shumë përfitime për kopshtet, por fatkeqësisht mund të shkaktojë edhe probleme. Le të hedhim një vështrim se si peizazhet tona mund të ndikohen nga ky reshje e ngrirë.

Të mirat nga bora

Përfitimi i dukshëm i mbulesës së borës është se është një izolator i shkëlqyeshëm. Pa të, temperaturat e ftohta mund të ngrijnë thellë tokën, gjë që dëmton sistemet rrënjore të shkurreve dhe pemëve. Pa izolim, uji që përmbahet në qelizat bimore mund të ngrijë, duke dëmtuar muret e qelizave. Bimët mund të bëhen të zeza ose të duken të tejdukshme. Mbulesa e dëborës gjithashtu mbron bimët nga erërat e ashpra dhe të thata të dimrit. 

Mbron bimët nga ciklet e ngrirjes / shkrirjes që i nxjerrin ato nga toka. Kjo ndodh për shkak të mënyrës së formimit të dëborës. Ka hapësira të vogla në secilën që janë të mbushura me ajër. Ndërsa grumbullohen, rezultati është përçueshmëri e ulët e nxehtësisë kështu që depërtimi i temperaturës ditore në dëborë zvogëlohet dhe bimët mbrohen nga temperaturat vërtet të ftohta.

Procesi i ngrirjes dhe shkrirjes është thënë të përmirësojë strukturën e tokës. Kjo tokë më e lehtë e bën më të lehtë zhvillimin rrënjes për bimët duke shkaktuar rritjen e produktivitetit.

Në Enciklopedinë e Kopshtarisë të Taylor-it , bora quhet “plehu i njeriut të varfër”. Ndërsa bie nëpër atmosferë, azoti dhe squfuri bashkohen me boren. Kur bora shkrihet, këto elemente lirohen në tokë dhe thithen nga bimët. Azoti është thelbësor për rritjen e bimëve.

Bora ndihmon në ruajtjen e lagështisë në tokë gjatë dimrit dhe siguron ujë në tokë ndërsa shkrihet në pranverë. Kjo ujit ngadalë shumëvjeçarët në zhvillim.

Trëndafilat thuhet se lulëzojnë më mirë pas një dimri të vështirë ndërsa mollët dhe dardhat japin më shumë fruta.

Bimë të caktuara në të vërtetë kanë nevojë për një periudhë të freskët para se të rriten dhe një batanije me dëborë do të jetë shumë e mirëseardhur para lulëzimit të hershëm duke vonuar lulëzimet e tyre.

Bora ofron një pushim nga punët e kopshtarisë. Eshtë koha të mbuloheni me një batanije të ngrohtë, të kapni një filxhan çokollatë të nxehtë dhe disa katalogë të mirë të bimëve dhe të filloni planifikimin për pranverën.

E KEQJA

Pesha e borës së rëndë në degë mund t’i ndajë ose t’i thyejë ato dhe mund të shkaktojë rrëzimin e bimëve dhe / ose çrrënjosjen e tyre. Degët e dobëta mund të shqyhen nga pemët dhe të dëmtojnë kur ato bien. Shkrirja dhe ri-ngrirja mund të shkaktojë grumbullimin e akullit në bimë dhe pemë që mund të shkaktojë dëme.

Dimri është veçanërisht i vështirë për bimët të cilat janë gjithmonë të gjelbërta veçanërisht për llojet me gjethe të gjera. Ato tashmë e kanë të vështirë të nxjerrin ujë nga toka e ngrirë, por kur rrezet e diellit reflektohen nga bora, edhe më shumë lagështi tërhiqet nga gjethet. 

Një borë e vonë mund të jetë e vështirë për bimët që lulëzojnë herët, megjithëse shumica e tyre janë mjaft të vështira dhe do të vijnë mirë në ngjarjen e dëborës.

Bora siguron mbulesë nga grabitqarët për kafshë shkatërruese si brejtësit. Brejtësit duke përtypur lëvoren e pemëve bëjnë edhe shkatërrimin e kërcellit të bimëve. Minjtë janë gjithashtu të zënë nën mbulesën e dëborës duke mërzitur atje ku nuk duhet të ishin. Lepujt dhe dreri ka më shumë të ngjarë të ushqehen me bimë kopshtesh dhe pemë ose shkurre të reja në dimër. Dhe nëse bora është mjaft e thellë, ata janë në gjendje të arrijnë kërcell të rinj që tani janë disa metra mbi nivelin normal të tokës.  

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *