Sekretet për të qelur më shumë lule në kopshtin tuaj – Bujqësia Moderne

Një kopsht i mbushur me lule të lezetshme është ëndrra e shumë kopshtarëve (pavarësisht nëse ata kanë kopshtin organik apo jo). Nuk ka asgjë aq zhgënjyese sa një shumëvjeçare që nuk po lulëzon siç duhet. Të gjithë i kemi: zambakë dite që duket se lulëzojnë si të çmendur në oborret e fqinjëve tuaj por juve ju dhurojnë vetëm një lule të lezetshme në sezon, ose trëndafila që thjesht nuk i japin rëndësi reputacionit të tyre. Para se të hiqni dorë prej tyre, provoni disa truke të lehta organike për t’i bërë bimët shumëvjeçare të lulëzojnë më mirë.

1. Përdorni tokë të pasur
Toka e lehtë dhe e pasur me plehra ose pleh organik siguron mjaft lëndë ushqyese vazhdimisht për bimët. Një tokë që është e pasur me lëndë organike gjithashtu inkurajon aktivitetin bakterial që nxit pjellorinë e tokës. Shtoni disa lloje plehrash ose pleh organik në tokë kur mbillni bimët tuaja dhe shkoni duke i shtuar ato kohë pas kohe.

2. Pinconi lulet e vyshkura shpesh
Shumica e bimëve rriten më mirë dhe kanë më shumë lule nëse lulëzimet e tyre të vyshkura dhe të venitura këputen shpesh. Kur të shikoni lulet e vyshkura, hiqni ato, në mënyrë që bima të drejtojë energjinë e saj në lule të tjera dhe ata do të marrin më shumë lëndë ushqyese. Lulet e thara harxhojnë energji dhe lëng. Ata gjithashtu tërheqin insektet dhe dëmtuesit. Gjithashtu, duke prerë lulet e harxhuara ju parandaloni mbjelljen e bimëve.

3. Plehëroni bimët

Për të pasur më shumë lule, ushqeni bimët rregullisht gjatë sezonit të rritjes me gjysmë forcë të plehut të lëngshëm, duhet të përdoret një pleh lulëzues që ka më shumë fosfor se sa azot, pasi fosfori është elementi që nxit më shumë sythat e luleve. Gjithashtu, ju mund të përzierni plehrat me bazë kohe në tokë në fillim të sezonit të rritjes.

 

4. Siguroni më shumë diell
Drita është thelbësore për rritjen e bimës, rrezet e diellit direkte për disa orë në ditë mund të jenë një parakusht për shumë bimë që vijnë në lulëzim, megjithatë, bimët e dashura për hije kanë tendencë të zvogëlojnë numrin e luleve kur ekspozohen në më shumë diell.

 

5. Kujdesuni për rrënjët

Të kesh bimë të shëndetshme dhe lulëzime të bollshme – ushqejni rrënjët dhe mos harroni se përmes tyre bimët thithin lëndë ushqyese dhe ujë nga toka. Kur kryeni transplantin ose kur gërmoni tokë përreth bimës, bëni kujdes që të mos prisni ose dëmtoni rrënjët sikur të dëmtohej bima do të duhej një kohë për t’u rikuperuar ose mund të vdesë.

6. Aplikoni mulch
Bimët që rriten në një tokë të mbuluar me mulch janë zakonisht më të fuqishme, më pak të prirura ndaj dëmtuesve dhe sëmundjeve. Shtresa prej 3 cm në 5 cm me mulch do të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm të bimëve tuaja, duke rezultuar në më shumë lulëzime.

 

7. Bëni ujitje të moderuar
Ujitja e tepërt ka tendencë për të favorizuar zhvillimin e gjetheve, por gjithashtu mund të prodhojë mungesën e lulëzimit. Në mënyrë të ngjashme, mungesa e ujit mund të bëjë që bima të lëshojë sythat e luleve. Mënyra më e mirë është të bëni ujitje të moderuar (duke shmangur edhe ujitje dhe nën-lotim) gjatë sezonit të lulëzimit.

Nëse keni provuar mjete të shumta dhe nuk shihni ndonjë përmirësim gjatë sezonit, merrni parasysh ta zhvendosni bimën në një vend tjetër dhe shikoni nëse lulëzon më mirë në sezonin ose dy sezonet e ardhshme. Ndonjëherë, duhet pak provë dhe gabime për të gjetur vendin e përsosur për bimët tuaja.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *