9 gabimet që duhet shmangur kur kultivohen domatet (VIDEO)

Ju lehtë mund të shmangni këto Gabime të Zakonshme Kur Rrisni Domatet dhe të shijoni një kulturë të shëndetshme gjatë gjithë vitit me këto këshilla! Domatet rriten shumë lehtë dhe mbjellja e tyre në kopshtin tuaj ose brenda do t’ju sigurojë furnizime të freskëta gjatë gjithë vitit. Sidoqoftë, shmangni këto gabime kur rritni domate:

1. Rritja e Varieteteve të Trashëgimive (fidanet e shumuara me farë)
Nëse jeni fillestar në rritjen e domateve, është më mirë të zgjidhni një varietet hibride. Së pari, ata kanë më pak të ngjarë të vuajnë nga sëmundje, dhe së dyti, hibridet janë më produktive sesa domatet e trashëgimisë. Edhe pse domatet e trashëgimisë janë më të mirat për shije, shumë kultivarë hibridë vijnë gjithashtu me një aromë të shkëlqyeshme.

2. Vendi i gabuar i mbjelljes
Kushtet e papërshtatshme të rritjes janë gjithashtu arsyeja pse bima juaj e domates mund të jetë joproduktive. Mungesa e rrezeve të diellit dhe pozicioneve me hije çon në një numër më të vogël të frutave. Bimët e domates i duan kushtet e ngrohta dhe kërkojnë të paktën 6 orë rrezet e diellit dhe qarkullimin e mirë të ajrit.

3. Transplantet në rritje me lule (mbjellja e fidaneve të reja që kanë lulëzuar)
Gjithmonë hiqni sythat ose lulet e fidanëve të domates para se t’i mbillni ato. Heqja e tyre ndihmon në forcimin e sistemit rrënjorë të tyre. Pasi të mbilleni, lejoni që bima të lulëzojë.

4. Heqja e thithakëve (sqetullorët “kopilat”) të domates në mënyrë jo korrekte
Megjithëse shumë lloje të hibrideve nuk kanë nevojë për krasitje, megjithatë varietetet trashëguese mund të kenë nevojë për disa. Nëse nuk hiqni sqetullorët e varietetit të papërcaktuar, rritja e bimës do të dalë jashtë kontrollit. Ndërsa, nëse hiqni të gjithë sqetullorët, e njëjta energji do të përdoret për frytëzimin.

5. Plehërimi i tepërt i Bimës së Domates
Plehërimi i tepërt i bimëve të domates, veçanërisht me shumë azot, mund t’i dëmtojë ato. Ky është një nga gabimet kryesore kur rritet domatja. Bima do të prodhojë më shumë gjethe dhe kërcell, por shumë pak lule. Edhe më shumë, rrënjët e tyre do të bëhen të zeza. Nëse toka ka azot të lartë, përdorni 5-10-5 pleh të përzier dhe 10-10-10 pleh të ekuilibruar, nëse sasia e azotit është më e ulët në tokë.

6. Mos mbrojtja e Bimëve nga Sëmundjet
Ndonjëherë, kopshtarët nuk marrin masa të mjaftueshme për të parandaluar bimët nga sëmundje si humbja e vonë dhe humbja e hershme e shkaktuar nga kërpudhat Alternaria solani. Bima juaj e domates duhet të spërkatet me një preparat për të frenuar problemin. Preparatin mund ta përgatisni vetë duke shtuar sodë buke, detergjent dhe vaj ulliri. Ju gjithashtu mund të spërkatni kripë Epsom për një rritje më të mirë, një herë në muaj.

7. Mos mbulimi i tokes me mulq
Njerëzit shpesh injorojnë mulçinimin e tokës së bimëve të domates. E nevojshme për të ndihmuar tokën të ruajë lagështinë e saj. Mulqoni tokën në mënyrë të barabartë me torfe-myshk ose gjethe të copëtuara, menjëherë pas mbjelljes së bimës së domates.

8. Hapësira e papërshtatshme
Shpesh, më pak hapësirë ​​midis bimëve çon në qarkullim të dobët të ajrit; edhe më shumë, bimët fillojnë të konkurrojnë me njëra-tjetrën për lëndët ushqyese dhe ujin. Nëse jeni të gatshëm të rritni domate me shumicë, atëherë sigurohuni që të jepni 60-85 cm hapësirë ​​midis tyre dhe të paktën 30 cm ndërsa mbillni varietetet e vogla.

9. Mungesa e mbështetjes

Nëse po rritni varietete të papërcaktuara të domates, duhet të siguroni mbështetjen e duhur si kunja ose lidhëse.  Në mungesë të mbështetjes së duhur, frutat mund të kalben për shkak të sëmundjeve të kërpudhave.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *