Lopët me prodhim e qumështit më të lartë në botë – Holstein Friesian (VIDEO)

Lopët me prodhim e qumështit më të lartë në botë – Holstein Friesian

Friesians Holstein janë një racë bagëtish qumështore me origjinë nga provincat Hollandeze të Hollandës së Veriut dhe Friesland, dhe Schleswig-Holstein në Gjermaninë Veriore.
Holsteinët kanë shenja dalluese, zakonisht me ngjyrë të zezë dhe të bardhë ose të kuqe dhe të bardhë, zakonisht shfaqin model piebald. Në raste të rralla, disa kanë ngjyrosje të zezë dhe të kuqe me të bardhën. Faktori i kuq shkakton këtë ngjyrosje unike.
Raca Holstein është më rezistente ndaj klimës së ftohtë dhe më negative ndaj klimës së ngrohtë sesa klimës së ftohtë.

Raca Holstein është dukshëm më e gjatë se racat e tjera. Ka një strukturë të fortë kockore.
Lopa Holstein zakonisht qëndron 145–165 cm (58–65 in) e gjatë në shpatull.
Një viç i shëndetshëm peshon 40 deri 50 kg (75–110 b) ose më shumë gjatë lindjes.
Shtimi ditor i peshës në ushqyerjen e mirë mund të jetë midis 800 dhe 1,400 gr.
Pesha e gjallë ndryshon në varësi të kushteve të mirëmbajtjes dhe ushqimit, por është 500-700 kg te lopët dhe 800-1000 kg te demat.
Mëshqerrat Holstein duhet të edukohen nga mosha 11 deri në 14 muaj, kur ato peshojnë 317-340 kg
(700–750 lb) ose 55% e peshës së të rriturve. Në përgjithësi, mbarështuesit planifikojnë që mëshqerrat Holstein të pjellin për herë të parë midis moshës 21 dhe 24 muajsh dhe 80% të peshës trupore të të rriturve.
Periudha e shtatzënisë është rreth nëntë muaj e gjysmë.

Një lopë mesatare e racave Holstein mund të sigurojë 18 deri në 23 kg qumësht në ditë. Prodhimi i qumështit është 8,000 kilogramë në vit. Raportet e yndyrës ndryshojnë mesatarisht nga 3% dhe 5%.
Udhëheqësi aktual kombëtar i prodhimit të qumështit Holstein është Bur-Wall Buckeye Gigi EX-94 3E, e cila prodhoi 74,650 paund (33,860 kg) qumësht në 365 ditë, duke përfunduar rekordin e saj në 2016.
Raca aktualisht mesatarisht 7,655 litra / vit gjatë 3.2 laktacioneve, me kafshë prejardhje mesatarisht 8,125 litra / vit mbi një mesatare prej 3.43 laktacionesh. Duke shtuar, prodhimi gjatë gjithë jetës qëndron në rreth 26,000 litra.
Periudhat më produktive janë 6 vitet e para.
Në përgjithësi, kërkesa ditore e ashpër e lopëve është 1.5% e peshës së tyre të gjallë. Një lopë me një peshë mesatare prej 600 kilogramësh konsumon mesatarisht 9-15 kilogramë ashpër në ditë.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *