Kultivimi i pjeprit më të shtrenjët në botë, 22.500$ (VIDEO)

Më poshtë është një transkript (përkthim) i videos e cila gjendet në fund të tekstit.

Folësi: Kjo pjepër kushtoi 200 dollarë. Por kjo nuk është asgjë krahasuar me çmimin që disa mund të arrijnë. Dhe në maj të vitit 2019, dy pjepra nga Hokkaido u shitën në ankand për 5 milion jen. Kjo është pak më shumë se 45,000 dollarë.

Pra, çfarë është ajo që e bën këtë frut kaq të shtrenjtë?

Nga Mbreti Yubari në Ande, pjepri jeshil Higo dhe shumë më tepër, pjeprat janë rritur dhe kultivuar në Japoni, dhe ato janë një biznes serioz. Fruti nuk është tradicionalisht diçka që ju do të merrni si një meze të lehtë në Japoni, por është një luks që shpesh luan një rol të madh në kulturën e dhuratave japoneze.

Dhe ata nuk admirohen vetëm për shijen e tyre, por edhe për pamjen e tyre. Pjeprat e kurorës janë një nga varietetet më të njohura. Shkoni në një dyqan frutash të nivelit të lartë në Tokio dhe ka të ngjarë të shihni ngjitjet e tyre nënshkruese.

Pjeprat rriten vetëm në prefekturën Shizuoka, në Japoninë qendrore dhe mund t’ju kushtojnë mbi 200 dollarë secila. Ndryshe nga pjeprat e prodhuar në masë prej 5 dollarësh që ka të ngjarë të hasni në një supermarket perëndimor, pjeprat e kurorës kërkojnë kujdes dhe vëmendje të vazhdueshme për tu rritur. Familja e Fumiyoshi Chujyo ka rritur këto pjepra për 60 vjet në fermën e tij pranë Fukuroi.

Fermerët i kushtojnë vëmendje dhe kujdes të vazhdueshëm pjeprave. Çdo pjepër kërkon 100 ditë për tu rritur, dhe fruti rritet gjatë gjithë vitit. Ekzistojnë 20 varietete paksa të ndryshme të farave të pjeprit të kurorës të rritura në varësi të sezonit. Shtretërit e ngritur u lejojnë fermerëve të kontrollojnë sasinë e ujit që çdo bimë merr saktësisht, dhe ajri i kondicionuar dhe ngrohja i mbajnë temperaturat konstante gjatë gjithë vitit.

Pjeprat e kurorës kanë katër nota: fuji, yama, shiro dhe yuki. Çdo pjepër me defekte edhe të vogla shënohet si yuki, dhe tre klasat kryesore janë shënuar në përmbajtjen e tyre të sheqerit dhe pamjen e përsosur. 55% e pjeprave e bëjnë shkallën shiro, klasa e tretë, 25% janë yama, dhe 0,1%, ose një në 1000 e të gjithë pjeprave të vjelur, vlerësohen si fuji, nota më e lartë e mundshme. Pas rreth 50 ditësh, bimët fillojnë të lulëzojnë dhe frutat e vegjël fillojnë të shfaqen. Por puna e vështirë sapo ka filluar.

Kjo punë është bëhet tërësisht me dorë, dhe nuk ka të bëjë vetëm me shijen e duhur, por edhe pamjen e përsosur. Ndërsa frutat rriten në secilën bimë, ato mbështillen me kujdes në letër të bardhë për t’i mbrojtur. Pasi të jetë zhvilluar ky model rrjeti, çdo pjepër madje masazhohet dhe lustrohet me dorë. Pastaj mbulohet për ta mbrojtur nga dielli për periudhën e fundit të rritjes.

Fermerët mund të veshin me disa palë doreza të bardha për të lustruar këto pjepra. Por puna e kooperativave bujqësore gjithashtu mban çmime të larta. Kompania Shizuoka Crown Melon mbikëqyr shpërndarjen dhe kontrollet e pjeprave nga mbi 200 fermerë.

Ata sigurojnë që cilësia të mbetet e lartë dhe që çmimet të mos jenë më të ulta. Shija që rezulton është e pamohueshme e pabesueshme. Çdo frutë ka një ekuilibër kompleks të aromave dhe është krejtësisht i lëngshëm dhe i ëmbël. Por do të duhet të vendosni vetë nëse çmimi i lartë ia vlen për shijen.

Pavarësisht nga kostoja, ekziston një treg i madh për këto fruta në të gjithë Japoninë. Konsumatorët janë të gatshëm të paguajnë për të siguruar që dhurata e tyre është e përsosur, veçanërisht duke ditur punën që është bërë në prodhimin e tyre.

Pjeprat shpesh shiten në kuti individuale të prezantimit, të ulura në mëndafsh ose sanë, ose të lidhura me një fjongo. Dhe kur zgjedhni dhuratën e përsosur, çmimi i lartë shpesh shihet si një shenjë e cilësisë.

Në fillim të sezonit, frutat e para perfekte dalin në ankand dhe shpesh kërkohen si një trofe për bizneset lokale për të ofruar oferta. Një rekord i ri është vendosur për shitjen e këtyre frutave pothuajse çdo vit, dhe nuk duket se çmimi i tyre do të bie së shpejti.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *