SI TË RRISNI ZOGJËT E PULAVE!

KËSHILLA PËR RRITJEN E PULAVE TË REJA NË OBORRIN TUAJ

 

Dëshironi të mësoni se si të rrisni zogjtë? Këtu keni një udhëzues për fillestarët për të rritur zogjtë.

Ku ti gjeni zogjët e pulave

 

Ekzistojnë një numër mënyrash për të gjetur zogj! Më shpesh, zogjtë mund të blihen në vend në pranverë, nga tregjet e furnizimit të fermave ose vetë fermat e vogla. Këto ditë, ju mund të kyçeni në internet për të porositur zogj. Ekziston gjithmonë edhe mënyra “kërkoji një shoku me pula të nxjerrë ca zogj për ju”.

 

Blerja e zogjve

 

Ju mund të blini pula në disa faza të zhvillimit – gjithçka varet nga sa kohë jeni të gatshëm të prisni për vezët.

  • Zogjtë një-ditorjanë në dispozicion nga çelësat (inkubatorët). Shumica e furnitorëve të fermave bëjnë një ose dy porosi zogjsh në vit, kështu që ju mund të merrni pulat tuaja atje ku planifikoni të merrni ushqimin tuaj. Ata janë zakonisht rreth 1 – 2 euro   Do të duhet të prisni rreth 6 muaj për vezët prej tyre.
  • Zogëzat e gatshmejanë 20 javë të vjetra dhe sapo fillojnë të bëjnë veze. Ato janë më të shtrenjta se sa zogjtë një ditor, por sigurisht, ju i merrni vezët tuaja më shpejt. Ato mund të vendosen direkt në kafaz dhe të gjitha janë femra. Këto, gjithashtu, mund të porositen përmes furnitorit tuaj të fermës.
  • Pulat e rritura pjellorejanë më të vështira për tu arritur. Në qoftë se nuk keni dikë me një tufë të vogël afër që dëshiron të zëvendësojë pulat më të vjetra dhe do t’ju shesë “vajzat e tyre të vjetra”, shanset janë që ju të duhet të blini zogëza ose zogj.

 

Pulat klloçkë

 

Nëse tashmë keni pula (ose njihni dikë që ka), gjithmonë ekziston mundësia për të çelur zogjtë tuaj. Sigurisht, do t’ju duhet edhe një gjel për të marrë vezë pjellore. Pulat do të qëndrojnë në mënyrë të përsosur mirë pa një.

Do t’ju duhet edhe një pulë klloçkë. Klloçka – instinkti për t’u ulur në vezë derisa ato të çelin – është nga shumë pula, gjithmonë ekzistojnë një ose dy që do të fillojnë të uleshin fort mbi fole dhe të kakarisnin nëse përpiqeshim t’i hiqnim vezët e tyre. Klloçkat janë shumë të lezetshme dhe një pulë klloçkë do të çelë vezët e pulave të tjera.

 

Ju mund të çelni zogjtë zëvendësues vetë me një inkubator shtëpiak. Vezët marrin 21 ditë për t’u çelur. Një inkubator duhet të monitorohet me kujdes; zogjtë e mbetur shumë gjatë pas çeljes do të vdesin nga dehidrimi. Në tërësi, më së miri është të lini çeljen te pula.

 

RRITJA E ZOGJEVE

 

Rritja e zogjve të pulave nuk është e vështirë dhe as nuk ka nevojë të jetë e hollësishme. Ushqimi fillestar për zogjtë dhe uji i pastër, atyre u duhet gjithnjë një ushqyes dhe një llambë të kuqe. Kjo e mban temperaturën në 33 ° C në  5 cm mbi dysheme. (Gjithashtu zvogëlon luftën dhe kanibalizmin midis zogjve.)

Kur zogjtë të jenë mbushur me penda, ulni temperaturën me 5 ° C në javë derisa të bëhen 6 javë të vjetra, pastaj kaloni ushqimin e tyre nga fillimi i zogjve në purenë e kultivuesit.

KËSHILLA PËR TË MBAJTUR PULAT E LUMTURA

 

  • Shumë burime thonë se nuk mund të mbash një tufë pulash të moshave të përziera. Asnjëherë nuk keni për të pasur problem me pulat e moshuara që luftojnë më të vegjlit ose anasjelltas. Pulat i rritën zogjtë e tyre të lumtur në tufë. Shumica e problemeve janë rezultat i mbipopullimit. Jepini pulave tuaja shumë hapësirë.
  • Pulat e reja duhet të jenë pranë ujit dhe ushqimit gjatë gjithë kohës. Përhapni një shtresë copa druri të pishës në dysheme, pastaj vendosni disa shtresa gazete mbi të. Hiqni një shtresë letre çdo ditë, dhe në kohën që shtresa e fundit të jetë zhdukur, zogjtë do të kenë gjetur lugin e ushqimit.
  • Gjithmonë përdorni llamba të kuqe; dëmtimi nuk shfaqet nën dritën e kuqe. Nën dritën e bardhë, çdo vend i përgjakshëm tërheq menjëherë luftë. Zogjtë me gëzim dhe me efikasitet do të përplasin njëri-tjetrin për vdekje.
  • Sigurohuni që ujitësit të jenë të cekët dhe të pastrohen çdo ditë për të shmangur mbytjen e zogjve.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *