Si të filloni me kultivimin e pulave!

RRITJA E PULAVE SI TË FILLONI

NJË UDHËZUES FILLESTAR PËR RRITJEN E PULAVE

 

PSE DUHET TË RRISNI PULA?

Ka shumë për të pëlqyer në lidhje me rritjen e pulave në oborrin tuaj. Vezët janë një tundim i vërtetë – më të shijshëm dhe më të freskët se çdo vezë e blerë në dyqan, dhe më mirë për pjekje gjithashtu. Pjesën më të madhe të ditës, zogjtë argëtohen, duke mbledhur bar, krimba, brumbuj dhe të gjitha gjërat e mira që bëjnë për të bërë ato vezë të shijshme të fermës. Plus, me syrin e tyre të mprehtë për dëmtuesit e insekteve, pulat krijojnë shoqërues të shkëlqyeshëm të kopshtit.

Megjithatë mos harroni: Asgjë e mirë nuk vjen lehtë!

GJËRAT QË DUHET TË KONSIDERONI PARA SE TË MERRNI PULAT

  • Sigurohuni që të keni hapësirë ​​për një shtëpi pule ose një kafaz pule në madhësi të plotë. Duhet të mbajë një ushqyes dhe kontejnerë me ujë, një zonë për pushim dhe një kuti foleje për çdo tre pula. Një kafaz i duhur duhet të jetë aq i madh sa të mund të qëndroni në të për të mbledhur vezë, por një shtëpi e thjeshtë mund të jetë pak më e vogël. Plus, çdo strehim duhet të jetë mjaft i fortë për t’i mbajtur pulat tuaja të sigurta nga të gjithë grabitqarët atje!
  • Pulat kanë nevojë për ushqim (dhe ujë) çdo ditë.
  • Pulat do të lëshojnë vezë gjatë pranverës dhe verës dhe gjatë vjeshtës, për sa kohë që ato kanë 12 deri në 14 orë dritë dite. Prisni të mblidhni vezë çdo ditë, ose edhe dy herë në ditë.

 

SI TË RRISNI PULAT: MADHËSIA E KOPESË, HAPËSIRA DHE KOSTOJA E FILLIMIT

Sa pula duhet të mbaj?

Pulat janë krijesa të shoqërueshme, prandaj planifikoni të mbani tre deri në gjashtë zogj. Me këtë shumë, gjithmonë do të keni një furnizim të qëndrueshëm të vezëve, pasi që një pulë e rritur lëshon rreth dy vezë çdo tre ditë, mesatarisht.

Pulat janë më produktive në dy vitet e para të jetës së tyre; pas kësaj, prodhimi i vezëve do të ngadalësohet, kështu që do të duhet të mendoni për zëvendësimin e kopesë tuaj me zogj të rinj përfundimisht. Pulat e reja mund të blihen nga furnitorët fare lehtë, ose mund të çelni tuajin nëse keni një.

Sa hapësirë ​​u duhet pulave?

Në fund të fundit, kjo varet nga cila racë pule po rritni. Sipas Universitetit të Misurit Extension, një pulë e mesme ka nevojë për të paktën 3 metra katrorë hapësirë ​​dyshemeje brenda kafazit dhe 8-10 metra katrorë jashtë. Sa më shumë hapësirë, pulat do të jenë më të lumtura dhe të shëndetshme; mbipopullimi kontribuon në sëmundjet dhe mbledhjen e pendëve.

Zogjtë do të kenë nevojë për një vend për të hapur krahët e tyre, për të thënë kështu: një vrapim i konsiderueshëm pule, për shembull, ose një kopsht i tërë. (Pulat tona kanë shumë kohë në natyrë. Ata kanë vende për të bërë një banjë pluhuri dhe për të kapur disa rreze.) Sido që të jetë, hapësira duhet të jetë e rrethuar në mënyrë që të mbahen pulat brenda dhe grabitqarët jashtë. Shtoni rrethimin me tela pule në listën tuaj të pajisjeve.

Sa kushton mbajtja e pulave?

Sigurisht që e gjithë kjo kushton para. Materialet për të ndërtuar dhe furnizuar një kopësht dhe një vrapim 20×5 metra – duke përfshirë dru, skermë dhe pajisje – do t’ju kthejnë të paktën 250 euro. Nëse nuk mund ta bëni vetë këtë punë, do të blini gjithashtu fuqi punëtore të kualifikuar.

Në përgjithësi, prisni të shpenzoni midis 400 deri 600 euro kur sapo keni filluar, në varësi të madhësisë së kopesë.

KOPSHTARI ME PULA

Shumica e njerëzve që mbajnë pula e bëjnë këtë kryesisht për furnizimin e vazhdueshëm me vezë të freskëta, por a e dini se mbajtja e pulave mund të jetë gjithashtu e dobishme për kopshtin?

Kur të mbarojë sezoni i kopshtarisë për vitin, lini pulat në hapësirën tuaj të kopshtarisë dhe shikojini ato të çmenden! Ata do të shkulin kërcellin e barërave të këqija dhe do të rrëmbejnë çdo perime të dëmtuar ose të pjekur që mbetet. Ata do të hanë farërat e këqija ose insektet që do të gjejnë në tokë dhe do të këpusin dhe tretin mbetjet e perimeve, veçanërisht kërcellin e brokolit, majat e karotave, domatet dhe lakër jeshile. Pas kësaj, ata do të gërvishtin tokën dhe do të këpusin krimbat ose insektet e fshehura, duke përzier tokën gjatë procesit – të gjitha me entuziazëm dhe kuriozitet të pafund.

Pulat jo vetëm që sigurojnë një furnizim të vazhdueshëm me vezë të freskëta – ato prodhojnë gjithashtu një sasi të pafund plehu. Për fat të mirë, plehu pule mund të kompostohet dhe përfundimisht të shtohet në kopsht.

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *