5 fakte rreth “Diamantit të zi”, molla më e ëmbël se mjalti (VIDEO)

5 fakte rreth mollës së zezë

Molla e zezë ose Diamanti i Zi është një nga mollët e rralla në botë. Kjo Mollë shitet kryesisht me çmim fantastik pasi nuk mund të mbillet askund në glob.

Në videon e sotme kemi listuar disa fakte rreth mollës  së zezë.

  1. Habitati

Mollët e zeza nuk mund të rriten askund pasi që fruti kryesisht mund të mbijetojë në malësitë e rajonit të Tibetit, Kinë. Kështu, molla e zezë është e njohur edhe si Kineze e Kuqe e Shijshme. Ngjyra e këtij fruti varet gjithashtu nga kushtet gjeografike të zonës Nyingchi.

  1. Shkaku i ngjyrës së zezë

Rritja e mollëve të zeza kryesisht ndikohet nga kushtet gjeografike që reflektojnë në ngjyrën e kësaj molle që është mjaft e ndryshme nga mollët e zakonshme që kemi gjetur në përgjithësi. Ngjyra e zezë e frutave është për shkak të ndryshimit të konsiderueshëm të temperaturës në pllajën tibetiane. Rrezet e diellit dhe rrezet ultraviolet të bollshme në vend bëjnë që mollët të kthehen në të zeza.

  1. Çmimi është fantastik

Nëse dëshironi të hani një mollë të zezë duhet të shpenzoni rreth 5 euro. Për të marrë frutat, duhet të shkoni në supermarkete në Pekin, Shangai, Guangzhou dhe Shenzhen në Kinë.

  1. Molla e zezë ka shije më të ëmbël se molla e zakonshme

Jo vetëm që ka një ngjyrë të zezë unike, molla e zezë gjithashtu ka një shije të ëmbël, më të ëmbël se mollët e zakonshme që konsumojmë kryesisht. Kjo sepse përmbajtja e glukozës në mollët e zeza është më e lartë se mollët e tjera.

  1. Përfitimet e mollëve të zeza për shëndetin

Mollët e zeza kanë përbërje antibakteriale që mund të parandalojnë që bakteret e dëmshme të sulmojnë trupin tonë. Sipas Departamentit të Bujqësisë në Shtetet e Bashkuara, molla e zezë është e pasur me vitaminë A e cila është e mirë për sytë tuaj.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *