Infeksioni i trurit me krimba nga ngrënia e mishit të derrit (VIDEO)

Ngrënja e mishit të derrit mund të shkaktoi infeksion të trurit me krimba 

Infeksioni i Taenia solium (taeniaza) është një infeksion i zorrëve me krimba (parazit) që shkaktohet nga ngrënja e mishit të derrit të kontaminuar. Cysticercosis është infeksion me larva të  T. solium , i cili zhvillohet pas gëlltitjes së vezëve të sekretuara në jashtëqitjet njerëzore.

Krimbat e rritur mund të shkaktojnë simptoma të lehta. Cysticercosis është zakonisht asimptomatike nëse larvat nuk pushtojnë SNQ (sistemin nervor qendrorë), duke rezultuar në neurocysticercosis, e cila mund të shkaktojë kriza dhe shenja të tjera të tjera neurologjike. Neurocysticercosis (infektimi i trurit) mund të shihet në studimet e imazhit të trurit.

Më pak se gjysma e pacientëve me neurocysticercosis kanë T. solium të  rritur  në zorrët e tyre. Krimbat e rritur mund të zhduken me  “praziquantel”. Trajtimi i neurocisterikozës simptomatike është i ndërlikuar; përfshin kortikosteroide, antikonvulsantë dhe, në disa situata,  albendazol  ose  praziquantel . Mund të kërkohet edhe ndërhyrje kirurgjikale.

Sidoqoftë, njerëzit mund të veprojnë gjithashtu si nikoqirë të ndërmjetëm për   larvat e T. solium nëse ata gëlltisin   vezë T. solium nga jashtëqitjet njerëzore. Disa ekspertë mendojnë se nëse një krimb i rritur është i pranishëm në zorrë, proglottidet gravid (segmentet e shiritit) mund të kalojnë retrogradë nga zorra në stomak, ku onkosferat (forma e papjekur e parazitit e mbyllur në një zarf embrional) mund të çelin dhe të migrojnë në indet nënlëkurore, muskujt, organet e brendshme dhe në tru.

Krimbat e shiritave të të rriturve mund të qëndrojnë në zorrë të hollë për vite me radhë. Ata arrijnë 2 deri në 7 m në gjatësi dhe prodhojnë deri në 1000 proglottida; secila përmban rreth 50,000 vezë.

Simptomat dhe Shenjat

Cysticercosis

Cysticerci i qëndrueshëm (formë larvë) në shumicën e organeve shkakton reaksion minimal ose aspak të indeve, por vdekja e cisteve në SNQ mund të shkaktojë një përgjigje intensive të indeve. Kështu, simptomat shpesh nuk shfaqen disa vite pas infektimit.

Infeksioni në tru (neurocisticerkoza) mund të rezultojë në simptoma të rënda për shkak të efektit masiv dhe inflamacionit të shkaktuar nga degjenerimi i cistikercive dhe çlirimi i antigjeneve.

Në varësi të vendndodhjes dhe numrit të cistikercive, pacientët me neurocisterikozë mund të paraqiten me kriza, shenja të presionit të rritur intrakranial, hidrocefalus, shenja fokale neurologjike, gjendje të ndryshuar mendore ose meningjit aseptik.

Cysticerci gjithashtu mund të infektojë palcën kurrizore, muskujt, indet nënlëkurore dhe sytë.

Diagnostifikimi

Ekzaminimi mikroskopik i jashtëqitjes për vezët dhe proglottidet!

CT dhe / ose MRI dhe testimi serologjik për pacientët me simptoma të SNQ

Infeksioni i zorrëve me krimba të rritur  T. solium zakonisht mund të diagnostikohet nga ekzaminimi mikroskopik i mostrave të jashtëqitjes dhe identifikimi i vezëve dhe / ose proglotdeve. Sidoqoftë, vezët nuk dallohen nga ato të  T. saginata  dhe  T. asiatica .  Vezët T. solium janë të pranishme në  ≤  50% të mostrave të jashtëqitjeve nga pacientët me cistikerkozë.

Cysticercosis zakonisht diagnostikohet kur bëhet CT ose MRI (rezonancës magnetike) për të vlerësuar simptomat neurologjike. Skanimet mund të tregojnë nyje të ngurta, cistikerci, cista të kalcifikuara, lezione që rrisin unazën ose hidrocefali. Analiza e imunoblotit të CDC (duke përdorur një ekzemplar serum) është shumë specifike dhe më e ndjeshme sesa imuno-analizat e tjera të enzimave (veçanërisht kur janë të pranishme > 2 lezione të SNQ; ndjeshmëria është më e ulët kur ekziston vetëm një cist i vetëm).

Trajtimi

Për neurocisterikozën përdoren medikamente si: Kortikosteroide, antikonvulsantë dhe nganjëherë  albendazol  ose  praziquantel  dhe / ose ndërhyrje kirurgjikale.

Trajtimi i neurocysticercosis

Trajtimi i neurocysticercosis është i komplikuar. Udhëzimet e hollësishme të praktikës klinike mbi Diagnostikimin dhe Trajtimin e Neurocisterikozës u botuan nga Shoqata e Sëmundjeve Infektive të Amerikës dhe Shoqata Amerikane e Mjekësisë Tropikale dhe Higjienës në 2018.

Qëllimet fillestare të trajtimit për neurocisterikozën simptomatike janë:

Për të zvogëluar inflamacionin e shoqëruar me cistikerci degjeneruese të dokumentuar nga rezonanca magnetike.

Për të parandaluar krizat nëse ekzistojnë ose nëse rreziku është i lartë

Për të lehtësuar presionin e rritur intrakranial nëse është i pranishëm

Kortikosteroidet (prednisoni  60 mg po një herë në ditë ose  deksametazoni  6 mg po një herë në ditë) përdoren për të zvogëluar inflamacionin dhe presionin e rritur intrakranial.

Antikonvulsantët konvencionalë u jepen pacientëve që kanë kriza. Këto barna mund të përdoren profilaktikisht në pacientët me rrezik të lartë të krizave, veçanërisht ata që kanë lezione të shumta degjeneruese me inflamacion shoqërues.

Ndërhyrja neurokirurgjikale mund të jetë e nevojshme për pacientët me presion të rritur intrakranial ose cistikerci intraventrikulare.

Trajtimi anthelmintik i neurocisterikozës është i ndërlikuar dhe rekomandohet konsultimi me një ekspert. Zgjedhja e trajtimit varet nga vendndodhja, numri dhe madhësia e cistike; faza e sëmundjes; dhe manifestimet klinike.

Jo të gjithë pacientët i përgjigjen trajtimit dhe jo të gjithë pacientët duhet të trajtohen (cistet tashmë mund të jenë të vdekura dhe të kalcifikuara, ose përgjigja inflamatore ndaj trajtimit mund të jetë më e keqe se sëmundja).

Kirurgjia  mund të jetë e nevojshme për hidrocefalusin obstruktiv (për shkak të cistercive intraventrikulare duke përfshirë ato në barkushen e 4-të) ose cistikercozës kurrizore ose okulare. Cisterci intraventrikulare hiqen endoskopikisht kur është e mundur. Ndalimi i ventrikulit mund të jetë i nevojshëm për të zvogëluar presionin e rritur intrakranial.

Parandalimi

Infeksioni T. solium mund të parandalohet duke gatuar copa të plota të mishit të derrit në ≥ 63 ° C matet me një termometër ushqimi të vendosur në pjesën më të trashë të mishit. Mishi i derrit i bluar duhet të gatuhet në ≥ 71 ° C.

Identifikimi dhe trajtimi i bartësve të T. soliumit të të rriturve   është një masë e rëndësishme e shëndetit publik në parandalimin e cysticercosis. Në SH.B.A., transmetimi ka ndodhur kur njerëzit që ishin infektuar në zona endemike kishin T. solium të rritur   në zorrët e tyre, pastaj konsumonin ushqim të kontaminuar me jashtëqitjen e tyre.

Larja e kujdesshme e duarve është e rëndësishme, veçanërisht për mbajtësit e ushqimit.

Kur udhëtoni në zona endemike me kanalizime të dobëta, njerëzit duhet të jenë të kujdesshëm për të shmangur ushqime që mund të kontaminohen nga jashtëqitjet njerëzore dhe të shmangin mishin e derrit të papjekur./ Shkruan Medicalvideos.com

Shikojeni videon më poshtë:

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *