E gërditshme apo brilante! Përdorimi i krimbave si ushqim për kafshët që kultivojm! (VIDEO/FOTO)

E gërditshme apo brilante!

Në Institutin Entomologjik Guangdong në Guangzhou, Kinë, studiuesit po rikrijojnë si hedhjen e mbeturinave ashtu edhe sistemin ushqimor. Duke ushqyer mbetje ushqimore në larvat e “mizave të ushtarëve”, ata po përdorin mbeturinat që përndryshe do të përfundonin në deponi. Larvat e mizave përpunohen më pas në një pluhur, duke krijuar një burim proteine që mund të kombinohet me lëndë të tjera ushqyese dhe të peletohen në ushqimin e kafshëve. Puna aktualisht është duke u bërë në një shkallë të vogël, por ata që janë të përfshirë shpresojnë të shohin shumë lehtësira që miratojnë këtë praktikë në të ardhmen e afërt.

Insektet janë një burim i pasur i proteinave dhe një që industria e ushqimit të kafshëve ka filluar ta konsiderojë si një alternativë ndaj burimeve problematike të proteinave si soja dhe mielli i peshkut.

Ndërsa insektet si një rosticeri ose përbërës i pasur me proteina tashmë janë duke tërhequr vëmendjen, ushqimi i kafshëve me insekte mund të ketë ndikime më të gjera.

Në një studim në Universitetin e Bristolit u pa një rritje e ndjeshme e mirëqenies tek pulat që ushqeheshin me larva të gjalla çdo javë: kishte më shumë aktivitet, më pak thyerje të kockave të mbështjelljes dhe mbulim më të mirë të pendëve.

Studimi gjithashtu tregoi se pulat prodhuan më shumë vezë me cilësi më të mirë.

FAO vlerëson se një e treta e të gjithë ushqimit të prodhuar për konsum njerëzor hidhet çdo vit ; insektet prandaj ofrojnë një mundësi për t’i kthyer këto mbetje në proteina të vlefshme. Larvat në veçanti, të cilat janë saprophagous (ato ushqehen me mbetje të kalbura), janë zbërthyesit përfundimtare të mbeturinave.

Potenciali në insekte ende përballet me pengesa të rëndësishme, megjithëse, veçanërisht rreth rregullimit në lidhje me përdorimin e proteinave shtazore në ushqimin e kafshëve.

Për shkak se insektet aktualisht klasifikohen si bagëti, ato mund të ushqehen vetëm me ushqime të aprovuara, siç janë teprica e zinxhirit të furnizimit, buka e tepërt, ose nga ushqimi specifik, të gjitha këto tashmë kanë tregje ekzistuese si ushqim për prodhimin e energjisë, përmes tretjes anaerobe.

Industria e insekteve po bën përpjekje të mëdha për të zgjeruar gamën e ushqimit për insektet, veçanërisht mbeturinat e zinxhirit të furnizimit që përmbajnë mish dhe peshk, si dhe mbeturinat e ushqimit.

Produktet e ushqyera me insekte tashmë kanë dalë në raftet e marketeve në Evropë: konsumatorët në Holandë mund të blejnë Vezë , të vendosura nga pula të ushqyera me kokrra, fara dhe larva. Dhe blerësit në supermarketet Auchan në Francë mund të blejnë troftë që është ushqyer me Larva.

Në videon më posht mund ta shikoni procesin!

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *