10 kombanjat më të mëdha në botë me mbi 700 hp (VIDEO)

Të korrat që ne kultivojmë në fushat tona, të tilla si gruri, elbi dhe thekra, janë vetëm pjesërisht të ngrënshme. Ne mund të përdorim farat në pjesën e sipërme të secilës bimë (të njohur si kokërr ) për të bërë produkte si buka dhe drithërat, por veshjet e thata të farave ( kashta ) janë të pangrënshme dhe duhet të hidhen, së bashku me kërcellët e tyre.

Para se të zhvilloheshin makineritë e ditëve moderne, punëtorëve të bujqësisë u desh të korrnin të korra duke kryer një seri operacionesh të mundimshme njëri pas tjetrit. Së pari atyre iu desh të prisnin bimët me një mjet prerës me doreza të gjata si një kosë. Më tej, atyre iu desh të ndanin kokrrën e ngrënshme nga kashta e pangrënshme duke rrahur kërcellët e prerë – një operacion i njohur si shirja . Më në fund, atyre iu desh të pastronin mbeturinat e mbetura larg farave për t’i bërë ato të përshtatshme për përdorim në një mulli. E gjithë kjo mori shumë kohë dhe shumë njerëz.

Fatmirësisht, autokombajnat moderne e bëjnë të gjithë punën automatikisht: ju thjesht i vozisni nëpër një fushë me të korra dhe ato presin, ndajn dhe pastrojnë kokrrat të gjitha vetë duke përdorur tehe rrotulluese, rrota, sita dhe ashensorë. Kokrrat grumbullohen në një rezervuar brenda autokombajnës (e cila zbrazet periodikisht në karroca të tërhequra nga traktorë që lëvizin krahas), ndërsa byku dhe kërcellët dalin nga një tub i madh dalje në pjesën e pasme dhe bien përsëri në fushë.

Në videon më poshtë mund të shikoni 10 kombanjat më të mëdha në botë që peshojnë më shumë se 20 tonë dhe kanë më shumë se 700 kuaj fuqi,  dhe janë prodhuar nga kompani të tilla si Case IH, Claas, Fendt, John Deere, New Holland, DEUTZ FAHR, kombinat Gleaner ose ROSTSELMASH.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *