Bleta e Mjaltit (Apis Mellifera)

Bleta e Mjaltit (Apis Mellifera)

 

Bleta e mjaltit, Apis mellifera , është një nga speciet e shumta të bletëve që prodhojnë mjaltë. Bletët e mjaltit jetojnë në koloni, ose koshere, me 50,000 bletë mesatarisht. Një koloni e bletëve të mjaltit përbëhet nga një mbretëreshë, meshkujt dhe punëtoret. Të gjithë luajnë role në mbijetesën e komunitetit.

Përshkrim

Ekzistojnë deri në 29 nënlloje të Apis mellifera . Bleta e mjaltit italian, Apis mellifera ligustica , mbahet më shpesh nga bletarët në hemisferën perëndimore. Bletët italiane të mjaltit përshkruhen me ngjyra të lehta ose të arta. Abdomenet e tyre janë me të verdhë dhe kafe me vija. Kokat me flokë bëjnë që sytë e tyre të mëdhenj të përbërë të duken të rrethuar me flokë.

Klasifikimi

Mbretëria:
Anëtarët e kafshëve : Artropoda
Klasa: Insekte
Rendi: Hymenoptera
Familja: Apidae
Gjini: Apis
Llojet: mellifera

Dieta

Bletët e mjaltit ushqehen me nektar dhe polen nga lulet. Bletët punëtore ushqejnë fillimisht larvat me pelte mbretërore, dhe më vonë u ofrojnë atyre polen.

Cikli i jetes

Bletët e mjaltit i nënshtrohen metamorfozës së plotë.

  • Veza: Bleta mbretëreshë lëshon vezët. Ajo është nëna për të gjithë ose gati të gjithë anëtarët e kolonisë.
  • Larva: Bletët punëtore kujdesen për larvat, duke i ushqyer dhe pastruar ato.
  • Pupa: Pas metamorfozes disa herë, larvat do të fshikëzohen brenda qelizave të zgjua.
  • Të rriturit: Të rriturit meshkuj janë gjithmonë dronë; femrat mund të jenë punëtore ose mbretëresha. Për 3 deri në 10 ditët e para të jetës së tyre të rritur, të gjitha femrat janë infermiere që kujdesen për të rinjtë.

Sjelljet dhe Mbrojtjet Speciale

Bletët punëtore thumbojnë me një vezore të modifikuar në fund të barkut. Thumba me gjemba dhe qesja e helmit të bashkangjitur tërhiqen nga trupi i bletës kur bleta godet një njeri ose një shënjestër tjetër. Qesja e helmit ka muskuj që vazhdojnë të kontraktohen dhe të japin helm pasi të shkëputet nga bleta. Nëse zgjua kërcënohet, bletët do të grumbullohen dhe do të sulmojnë për ta mbrojtur atë. Dronët meshkuj nuk kanë një goditje të fortë.

Punëtorët e bletëve të mjaltit kërkojnë nektar dhe polen për të ushqyer koloninë. Ata mbledhin polen në shporta të posaçme në këmbët e tyre të pasme, të quajtura corbicula. Flokët në trupat e tyre janë të ngarkuar me elektricitet statik, i cili tërheq kokrrat e polenit. Nektari rafinohet në mjaltë, i cili ruhet për periudha kur nektari mund të ketë mungesë.

Bletët e mjaltit kanë një metodë të sofistikuar të komunikimit. Feromonet sinjalizojnë kur zgjua është nën sulm, ndihmojnë mbretëreshën të gjejë shokë dhe të orientojë bletët që kërkojnë në mënyrë që ata të kthehen në zgjua e tyre. Vallja e tundjes, një seri e hollësishme lëvizjesh nga një bletë punëtore, informon bletët e tjera ku ndodhen burimet më të mira të ushqimit.

Habitati

Bletët e mjaltit kërkojnë një furnizim të bollshëm me lule në habitatin e tyre pasi që ky është burimi i tyre i ushqimit. Ata gjithashtu kanë nevojë për vende të përshtatshme për të ndërtuar koshere. Në klimë të ftohtë të butë, vendi i zgjua duhet të jetë mjaft i madh për bletët dhe për ruajtjen e mjaltit për t’u ushqyer gjatë dimrit.

Diapazoni

Megjithëse vendas në Evropë dhe Afrikë, Apis mellifea tani shpërndahet në të gjithë botën, kryesisht për shkak të praktikës së bletarisë.

Emra të tjerë të zakonshëm

Bleta evropiane e mjaltit, bleta mjaltë perëndimore

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *