Bletet e mbyllura në koshere, jo si pasoj e Covid-19 por nga reshjet e shiut!

Bletaria është degë e bujqësisë e cila merret me mirëmbajtjen e kolonive të bletëve në koshere. Bletaria është një aktivitet magjepsës dhe fitimprurës.

Bletari i mban bletët për të mbledhur mjaltin e tyre dhe produktet e tjera që prodhohen në zgjua. Bleta prodhon dyllë, propolis, polen, dhe qumësht blete. Dylli i bletës mund të përdoret për të bërë qirinj dhe kozmetikë, ndërsa qumështi i bletës është një shtesë shumë e vlefshme dietike.

Bletët janë krijesa të mrekullueshme dhe shumë të dobishme në natyrë.

Bletët pjalmojnë më shumë se 100 lloje të bimëve të rëndësishme. Këtu përfshihen shumë prej frutave dhe perimeve që ne konsumojmë, por gjithashtu edhe një numër i të korrjeve të rëndësishme si erëza, bimë foragjere si dhe bimë medicinale dhe zbukuruese.

Gëzim Murseli një bletar i ri nga Prishtina gjithashtu edhe agronom me profesion thotë se bletarin e ka shumë pasion dhe me shumë kënaqësi kujdeset për bletët.

I pyetur se si ishte viti 2020 për bletët e tij? Gëzimi thotë se ishte një vit mjaft i vështirë dhe sfidues. Bletet ishin të mbyllura në koshere jo nga pandemia Covid-19 por si pasoj e reshjeve në kohën e lulëzimit bletët nuk kishin mundësi të dilnin në kullosë e cila rezultoi me rendimente minimale e në disa raste duhej edhe ti ushqente ato.

Gëzimi i kontrollon kosheret e bletëve afërsisht një herë në 10 ditë nga pranvera deri në vjeshtë për tu siguruar që ato të kenë ushqim të mirë, shëndet të fortë dhe hapësirë ​​të mjaftueshme. Ai thotë se koha më e mirë për të kontrolluar një zgjua është në një ditë të ngrohtë me diell me pak erë për të parandaluar ftohjen e pjellës dhe për të përfituar nga largimi i shumicës së bletëve fushore nga kosherja. Gjërat kryesore që ai kërkon kur bën një inspektim në koshere janë:

A ka vezë të freskëta të pranishme?- Kjo nënkupton që një mbretëreshë është e pranishme, edhe nëse nuk shihet gjatë inspektimit.

A është modeli i pjellës së mirë?- Një pamje me njolla në modelin e pjellës mund të tregojë një çështje të mirë të mbretëreshës ose sëmundjes.

A ka mjaftueshëm mjaltë dhe polen në koshere?- Nëse nuk ka sasi të mjaftueshme ushqimi të deponuar, dhe ka pak ushqim të jashtëm të pranishëm, kolonia mund të ketë nevojë për ushqim shtesë.

A ka ndonjë shenjë të sëmundjes?- Nëse ka ndonjë shenjë sëmundjeje, duhet bërë veprimet e duhura për trajtim.

A ka hapësirë ​​të mjaftueshme?- Nëse kolonia është e fortë dhe ka një sasi të bollshme ushqimi, mungesa e hapësirës do të shkaktojë tollovi në kolonisë dhe duhet shtuar ndonjë kate.

Ai shton që të bletarët e rinj përkundër sfidave të shumta të mos dorëzohen dhe të merren sa më shumë me bletarin sepse është një biznes mjaftë i mirë dhe të ofron kënaqësi shpirtërore.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *