Pse duhet të bëhet lërimi i tokës?

Para se të fillojnë mbjelljet fermerët këshillohen që patjetër të lërojnë arat e tyre për të marrë rezultatet më të mira nga të korrat. Qëllimi kryesor i lërimit është kthimi i shtresës së sipërme të tokës për të ngritur lëndë ushqyese të freskëta më lart duke hequr ose përmbysur barërat e këqija dhe pjesën e mbetur të të korrave të mëparshme.

Ka shumë përparësi të lërimit para se të mbillni.

E para është që lërimi rrit aftësinë mbajtëse të ujit në tokë. Mbajtja e ujit është uji i mbajtur nga toka pasi kalon nëpër poret e tokës dhe bashkohet me trupat ujorë siç janë lumenjtë dhe liqenet. Poret në tokë janë hapësira ajrore që ekzistojnë brenda grimcave të tokës.

Mbajtja e ujit varet kryesisht nga lloji i tokës. Sa më e imët ose e butë toka, aq më të larta janë shanset që molekulat e ujit të mbahen nga grimcat e tokës. Kjo janë toka argjilore, ngjiten dhe baltosen kur lagen. Nga ana tjetër, tokat me një strukturë të trashë si toka ranore kanë aftësi të ulët mbajtëse të ujit.

Si ndihmon pra lërimi? Siç u përmend më parë, lërimi ndihmon në heqjen e barërave të këqija, të cilat janë një nga arsyet kryesore pse toka juaj nuk mban ujin siç duhet. Gjatë motit të nxehtë, barërat e këqija të mbetura në sipërfaqe thahen dhe krijojnë mulch. Lërimi siguron që barërat e këqija të hiqen dhe që tokat të përmirësohen në mënyrë drastike në aftësitë e mbajtjes së ujit.

Përparësia e dytë e lërimit është se përmirëson qarkullimin e ajrit në tokë. Dihet mirë që bimët nuk mund të mbijetojnë pa ajër nga atmosfera dhe gjithashtu nga toka. Ajri në tokë është i nevojshëm që të ndodhin procese të ndryshme biologjike. Bimët marrin ajrin përmes rrënjëve të tyre, duke marrë oksigjen dhe duke lëshuar dioksid karboni.

Ajri në tokë gjithashtu ndihmon në mikroorganizmat që të zbërthejnë lëndën organike për të mbijetuar dhe riprodhuar. Lërimi përfshin kthimin e tokës dhe copëtimin e tij. Ky proces rrit hapësira midis grimcave të tokës që mund të mbushen me ajër. Prandaj, lërimi përmirëson qarkullimin e ajrit në tokë.

Avantazhi i tretë i lërimit është se është përgjegjës për lejimin e rrënjëve të depërtojnë më thellë në tokë pas mbirjes. Një nga problemet më të mëdha me të cilat përballen fermerët sot është se rrënjët e bimës nuk kanë depërtuar mjaft thellë. Kur kjo të ndodhë, kjo do të thotë që të korrat do të kenë një strukturë të dobët dhe nuk do të arrijnë pjekurinë, veçanërisht nëse sulmohen nga barërat e këqija. Kjo shpesh ndodh kur toka është e ngjeshur.

Meqenëse lërimi është thyerje dhe lirim i mirëfilltë i tokës, është i efektshëm në nxitjen e depërtimit të thellë të rrënjëve në tokë. Kur grimcat e tokës ndahen, kjo u jep hapësirë ​​që të zhvillohen rrënjët.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *